Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🎖️ 543 producten in 🏬 8 webshops

Aquarium hout: 12x de beste van 2024 [Dit moet je weten]

Aquarium hout: jouw aquarium op de manier inrichten zoals jij dat wilt was nog nooit zo gemakkelijk. Ook de leefomgeving van jouw vissen nabootsen of het creëren van een levendige onderwaterwereld behoort tot je mogelijkheden.

In dit artikel nemen wij je mee in de beste aquarium hout van 2024. Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij het kopen van hout voor in je aquarium, waarom je het juist moet aanschaffen en waarvoor je het gebruikt.

Als laatste sluiten we af met hoe je hout voor aquarium het beste kan plaatsen en wat algemene tips rondom schoonmaak. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!

Het beste aquarium hout van 2024

Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.

Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.

We nemen je hieronder mee in het beste aquariumhout van 2024, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog! Welk product kies jij voor jouw tank uit? We zijn erg benieuwd!

Goed om te weten: Onderstaande producten zijn vaak in diverse groottes, kleuren of inhoud te verkrijgen. Klik hiervoor even op “controleer prijs”, om het juiste product voor jouw bak te vinden.

Onze top 5 aquarium hout

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top 5, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!

Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere aquariumliefhebbers ook top vinden. Een beter product ga je dus bijna niet vinden.

Aquarium hout Mangrove wortel van Superfish

Het eerste product in onze top vijf is het aquarium hout Mangrove wortel van Superfish. Dit hout voor in aquarium krijgt momenteel 5 uit 5 sterren en meer dan 5 reviews op bol.com. Hiermee is dit één van de meest populaire producten van dit moment.

Dit aquarium hout van Superfish is niet van echt te onderscheiden, maar het is gemaakt van kunststof. Deze natuurgetrouwe kopieën van drijfhout zijn dan ook in allerlei maten en vormen te verkrijgen.

Zo is het nep hout aquarium hierboven 35 centimeter lang, 16,2 centimeter breed en 22 centimeter hoog. Genoeg ruimte voor jouw vissen om in te schuilen dus. Meer heb je niet nodig toch?

Aquariumhout Driftwood Bonsai van Superfish

Het tweede product in onze top vijf is wederom van het merk Superfish. Dit keer is het de bonsai drijfhout. Dit aquarium decoratie hout krijgt momenteel 5 uit 5 sterren op bol.com.

Dit product van Superfish is gemaakt van drijfhout en is in diverse afmetingen te verkrijgen. Zo zie je hierboven maat Small, dat ongeveer 23 centimeter breed, 12 centimeter lang en 15 centimeter hoog is.

Het is een prachtige bonsai boom, dat perfect is om te gebruiken als decoratie in jouw aquarium. Ook voor aquascaping is het een zeer geschikt product. Wel even afspoelen, voordat je het in je tank plaatst. Al met al een prima product als je het ons vraagt.

Aquarium hout Opuwa van Acuastore

Het derde product in onze top vijf is het aquarium hout Opuwa van Acuastore. Ook dit aquarium decoratie hout krijgt momenteel 5 uit 5 sterren op bol.com.

Het Afrikaanse hout van Opuwa komt rechtstreeks van een duurzame oogst uit Namibië. Het is roodbruin hout, wat een hele mooie uitstraling zal hebben in jouw tank.

Wanneer je dit product koopt, krijg je 1 stuk van 30 tot 40 centimeter. Je hebt echter op bol.com ook de keuze uit kleinere stukken Opuwa hout. Wel even goed behandelen voor gebruik!

Net als bij de twee producten hierboven, kan je ook nu weel stapelkorting ontvangen. Ook deze korting loopt op tot 10% als je meerdere items tegelijk koopt. Meer heb je niet nodig toch?

Aquariumhout Spiderwood van Aqua d’ella

Het vierde product in onze top vijf is het aquariumhout Spiderwood van Aqua d’ella. Ook dit hout voor in aquarium krijgt momenteel 5 uit 5 sterren op bol.com.

Dit product van Aqua D’ella is gemaakt van veilig en niet-giftig polyresin, is geschikt voor zoet- en zoutwater en is pH-neutraal. Hierbij is dit product zo’n 24 centimeter lang, 23 centimeter breed en 30 centimeter hoog.

Dit Driftwood van Aqua d’ella is een mooie decoratie voor in jouwaquarium. Met perfecte details voegt het stuk aquarium hout een natuurlijke look & feel toe aan jouw aquarium.

Aquariumhout Jati van Ebi

Het laatste product in onze top vijf is het aquariumhout Jati van Ebi. Dit product is één van de nieuwere artikelen op de markt.

Jati van Ebi zijn natuurlijke houtwortels, die zijn gemaakt van knoestig en zeer gestructureerd savannehout. Hierdoor kunnen afzonderlijke onderdelen variëren in vorm, gewicht en kleur, maar dat geeft jouw tank extra veel uitstraling.

Ook is dit hout gifvrij en heeft het geen invloed op het biologisch evenwicht van je aquarium. De decoratie is zeer duurzaam en sterk en is geschikt voor zowel zoet- als zout water aquaria.

Waarom luisteren naar ons?

Tijdens het zoeken naar het beste hout voor aquarium, hebben wij de allerbeste producten onder de loep genomen. Letterlijk honderden reviews zijn doorgenomen, waarbij we naar zowel de positieve als negatieve reviews hebben gekeken. Hierbij kijken wij onder andere naar de volgende punten:

 • Prijs van het product
 • Aantal reviews van kopers
 • Hoogte van de beoordeling
 • Kwaliteit aan de hand van de reviews
 • Features en mogelijkheden die het product kan bieden

Door dit op deze manier aan te pakken, konden wij een mooie lijst van goede producten samenstellen. Op die manier kan jij het beste aquarium decoratie hout voor jouw situatie vinden.

Zit jouw aquariumhout niet in bovenstaande lijst? Niet getreurd! Neem dan hier even een kijkje bij Bol.com, waar ze verschillende hout voor jouw aquarium hebben!

Wat is aquarium hout?

Na het zien van de bovenstaande producten, heb je (waarschijnlijk) een goed idee van wat aquarium hout is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.

Aquarium hout is niks anders dan leuke stukken aquarium decoratie, gemaakt van speciale soorten hout. Dit product brengt niet alleen diepte aan in jouw tank, ook is het een ideale plek voor jouw vissen om te schuilen én om eitjes te leggen.

Dankzij het juiste stuk hout kan jouw tank volledig tot leven komen en een échte onderwaterwereld worden. Het is dan ook een onmisbaar product in een tank.

Hout voor je aquarium uitkiezen kan echter best wel lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende soorten en modellen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.

Waarom zou je dan aquarium hout moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we hieronder even bij stil.

aquariumhout

Waarom aquarium hout kopen?

Nu je weet wat aquarium hout is én welke de beste zijn, is het belangrijk om te kijken naar de diverse redenen waarom je dit product zou moeten kopen.

Het is namelijk een product wat belangrijk is om in huis te halen. Vandaar dat wij je graag meenemen in de diverse voordelen dat het juiste hout met zich mee brengt.

Het is belangrijk om deze punten goed door te lezen, zodat je zelf kan bepalen wanneer je er één zou moeten kopen.

Het creëert diepte, karakter & leefomgeving

Het allereerste voordeel dat je met hout in je aquarium kan creëren, is dat het zowel diepte als een bepaald karakter binnen jouw tank kan creëren.

Dit komt omdat het hout in veel verschillende vormen en kleuren te krijgen is. Daarnaast kan jij het zodanig in jouw tank plaatsen, dat het zorgt voor diepgang.

Wat je vaak ziet is dat een stuk aquarium hout in het midden van de tank wordt gezet en dat hieromheen de andere aquarium decoratie geplaatst wordt.

Schuilplek en broedplek

Naast dat hout diepte creëert in jouw tank, is het ook een ideaal product voor vissen om in te schuilen of om eitjes in te leggen.

De vorm van hout maakt het zo dat er kleine ruimtes ontstaan waar jouw vis doorheen kwam zwemen, maar ook in kan schuilen. Dezelfde ruimtes kunnen gebruikt worden om de eitjes veilig in kwijt te kunnen.

Vissen hebben nu eenmaal graag een schuilplek nodig, omdat ze dit in de vrije natuur ook hebben. Jij wil dit hen dan wel kunnen bieden.

Het ziet er tof uit

Wat wij ook willen benoemen is dat het gebruik van hout in je aquarium er gewoon ontzettend vet uit ziet. Niks meer, niks minder. Je kan zelf bepalen waar je hout in je aquarium plaatst, wat voor hout, hoe groot het is enzovoort.

Hoe gaaf is het dan dat je een complete onderwaterwereld kan nabouwen? Dat is ook meteen één van de redenen waarom mensen hout voor in het aquarium kopen.

Voor elk aquarium geschikt hout

Als laatste vinden wij het goed om te benoemen dat je voor elk soort aquarium elk soort hout kan kopen. Er is ontzettend veel keuze, zoals je bovenin dit artikel hebt kunnen zien. Dus of je nu kienhout voor je aquarium, mangrove hout voor je aquarium of talawa hout zoekt, het is allemaal makkelijk online te verkrijgen.

Al met al meer dan genoeg redenen en momenten waarom je aquariumhout zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je hout voor je aquarium gaat kopen? Lees snel verder, want daar ga je in de volgende alinea allemaal achterkomen.

aquarium hout kopen

Aquarium hout kopen? Houd hier rekening mee

Wanneer jij het beste aquarium hout gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat jouw aquarium, kweekbak, vis of ander zeedier(tje) op dat moment nodig heeft.

Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten. Wij hebben de belangrijkste functies waar je op kan letten, hieronder opgesomd.

Echt of nep hout

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je écht of nep hout voor je aquarium wilt kopen. Nep hout wordt vaak gemaakt van polyresin, terwijl echt hout van diverse soorten bomen kan komen. Je kan dan denken aan mopani hout, kienhout aquarium of mangrove hout.

Ook goed om te weten is dat nep hout sneller naar de bodem zal zinken, waarbij echt hout (vaak) blijft drijven. Echt hout zal je daarom eerst moeten behandelen.

Weet je niet hoe dit moet? Blijf dan even lezen. Verderop in dit artikel staan we kort even stil bij hoe je aquarium hout het beste kan behandelen.

Maar weet dus dat je allereerst rekening moet houden met wat voor hout je voor je aquarium wilt gaan kopen.

Grootte en hoeveelheid

Niet alleen wil je rekening houden met het soort hout dat je in je aquarium zet, ook is de grootte en de hoeveelheid van belang. Je wilt namelijk wel dat jouw vissen voldoende ruimte hebben om te zwemmen, dus je kan niet zomaar je hele tank met hout vol stoppen.

Houd daarom rekening met de grootte van jouw aquarium, de afmetingen van het hout, de plaatsing van het hout, de hoeveelheid vissen en hoeveel ruimte dat jij aan je vissen wilt geven.

Vormgeving

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden, is de vormgeving van het aquarium hout. Hiermee bedoelen we voornamelijk hoe het aquariumhout eruit ziet en wat de uitstraling en look & feel is.

Aangezien aquariumhout voor een deel bepaalt hoe je bak eruit ziet, wil je dus rekening houden met de andere decoratie in jouw tank.

Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor mangrove aquariumhout in de vorm van een grote wortel, of gewoon simpelweg een wat dikkere stronk voor de bodem van jouw aquarium. Ook hierbij is de keuze enorm, dus maak hier zeker gebruik van.

Ervaringen van andere mensen

Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.

Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken.

Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw aquarium aanschaft.

Prijs van het aquarium hout

Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.

De prijs van aquarium hout begint vanaf zo’n €5 en kan oplopen tot wel €300, voor als je het beste van het beste wilt hebben. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.

aquarium hout

Hoe behandel je aquarium hout?

Het is hierboven kort al even aangestipt, maar wanneer jij écht hout voor je aquarium koopt is het verstandig dit hout te behandelen. Door deze behandeling is de kans groter dat het hout naar de bodem zakt en de kans op waterverkleuring wordt kleiner.

Gelukkig is het behandelen van het aquariumhout niet al te lastig. Het enige wat je nodig hebt is wat water, stenen en wat geduld.

Allereerst is het belangrijk dat je het hout laat weken in water. Dit kan je doen in een diepe bak, een emmer of een ander product. Het belangrijkste hierbij is dat het hout compleet onder water moet staan. Je kan het beste wat stenen gebruiken om het hout onder water te houden. Door het weken zal het hout water opnemen, waardoor het zwaarder wordt en zinkt naar de bodem.

Hoe lang je het aquariumhout moet weken is afhankelijk van het houtsoort, maar je kan 2 tot 5 weken aanhouden. Ververs het water wel regelmatig, zodat het niet gaat stinken. Dit doe je het liefst iedere 4 / 5 dagen of wanneer het water te bruin geworden is.

Nadat het hout geweekt is, kan je het nog overgieten met kokend water. Hiermee kan je eventuele bacterien doden. Laat het hout, voordat je het in je aquarium plaatst, even afkoelen.

Mocht dit nu allemaal niet werken, kan je altijd nog het hout verzwaren met stenen. Je zou dan kunnen kijken of je de wortels kan bedekken met grote aquarium stenen, zodat het op die manier op de bodem blijft staan.

Hoe plaats je hout in je aquarium?

Wanneer jij eenmaal het beste aquarium hout in huis hebt gehaald, is het natuurlijk prettig om te weten hoe je dit product het beste in je bak kan plaatsen.

Je bent zelf compleet de baas over het uitkiezen van de perfecte plaats. Wel zijn er een aantal handige tips waarmee je rekening kan houden, die wij je hieronder graag meegeven.

 1. Plaats hout zodanig in jouw tank, dat vissen nog wel voldoende ruimte hebben om te zwemmen. Vaak zie je dat men hout ongeveer in het midden van de tank plaatst in het aquariumzand of in het aquariumgrind.
 2. Rondom het hout kan je de tank decoreren met aquarium ornamenten, aquarium kunstplanten, stenen enzovoort.
 3. Behandel het hout voordat je het in je aquarium plaatst. Op die manier voorkom je dat er vuil in het water terecht kan komen én dat het hout gaat drijven.
 4. Haal geen hout uit de natuur, maar koop écht hout dat geschikt is voor een aquarium. Er zijn wel houtsoorten die je in je tank kan plaatsen, die je zo uit de natuur kan pakken. Echter wil je gewoon zeker zijn dat je het juiste product gebruikt. Koop daarom speciaal aquariumhout.
 5. Het is mogelijk om planten te laten wortelen aan het hout, zodat je een nog mooiere uitstraling krijgt. Javamos is hier een voorbeeld van
 6. Houd je waterwaardes goed in de gaten na het plaatsen van hout, omdat sommige soorten hout de pH waardes kunnen laten schommelen. Je kan dit het beste testen met een aquarium druppeltest, aquarium ph meter of aquarium watertest.

Als je rekening houdt met bovenstaande tips, kom je als het goed is al een heel eind. Mocht ik iets vergeten zijn (die kans bestaat), laat het dan even weten in de reacties onderaan de pagina. Dan neem ik het mee in dit blog.

Oké, je weet nu bijna alles wat je moet weten over aquarium hout. We hebben het alleen nog niet gehad over wat je moet doen als je aquariumhout schimmel heeft. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.

Mijn aquarium hout heeft schimmel, wat nu?

Bij sommige houtsoorten kan het weleens voorkomen dat er een soort van witte schimmel ontstaat op de buitenkant. Geen paniek! Dit is normaal en gaat vanzelf weer weg.

De schimmel wordt veroorzaakt door bacteriën die in het hout zitten. Deze bacteriën gaan, doordat ze met zuurstof in aanraking komen, een afbraakproces beginnen. Hierdoor ontstaat er een olieachtige stof, wat er uit kan zien als een witte slijmlaag.

Sommige vissen vinden het witte schimmel zelfs lekker, dus zie het als een snoepje wat je aan je vissen geeft.

Hout voor aquarium: Veel gestelde vragen

We hebben veel informatie in dit artikel behandeld, maar we kunnen lang niet elke vraag uitgebreid behandelen. En lang niet iedereen zal heel dit blog lezen natuurlijk. Daarom dat we je nu meenemen in vragen die men heeft en we zullen jou daarbij van een (kort) antwoord voorzien. Mocht jouw vraag hier niet tussen staan, dan horen we dat graag via de reacties onderaan dit blog.

Welk hout is geschikt voor een aquarium?

Er zijn vele soorten hout die je in een aquarium kan doen. Bovenin dit artikel heb je al een aantal goede producten kunnen zien. Over het algemeen zijn driftwood, mopani hout, spiderwood en kienhout perfect voor een aquarium. Wel kan het zijn dat het hout een behandeling nodig heeft.

Waarom hout in aquarium?

Zoals je bovenin dit blog hebt kunnen lezen, levert aquarium hout diverse voordelen op. Allereerst levert het diepgang aan jouw aquarium. Ook creëer je een plek waar vissen kunnen schuilen. Tevens zijn er houtsoorten die de pH waarde van je aquarium kunnen verlagen.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, horen we dat graag in de comments hieronder. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, horen wij dat graag. We komen graag met je in contact!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Inhoud
🐟 Aquarium Experts
Logo