Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🎖️ 543 producten in 🏬 8 webshops

Aquarium koeler: 13x de beste van 2024 [Let Hierop]

Een aquarium koeler (ook wel aquarium ventilator genoemd) is het meest geschikte product dat jij kan gebruiken, om jouw aquarium te koelen wanneer dat nodig is. Er zijn verschillende momenten door het jaar heen, waarop dit moet gebeuren, vandaar dus ook ons artikel.

In dit artikel nemen wij je mee in de beste aquarium koeler van 2024. Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij het kopen van een aquarium koeler, waarom je het juist moet aanschaffen en waarvoor je het gebruikt.

Als laatste sluiten we af met wat algemene tips over hoe een aquarium koeler precies werkt. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina.

De beste aquarium koeler van 2024

Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.

Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste aquarium ventilatoren kunnen laten zien.

We nemen je hieronder mee in de beste aquarium koeler van 2024, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog! Welke aquarium koeling kies jij uit? We zijn erg benieuwd!

€49,95
op voorraad
Bol.com

Onze top 5 aquarium koelers

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top 5, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!

Op die manier kan jij een cooler aquarium kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere aquariumliefhebbers ook top vinden. Een betere waterkoeler aquarium ga je dus bijna niet vinden.

Aquarium koeler V6 van Hobby

Het eerste product in onze top vijf is de aquarium koeler V6 van Hobby. Deze koeler voor aquarium krijgt momenteel 4 uit 4 sterren op bol.com

Je kan bij het merk Hobby kiezen uit verschillende aauqariumkoelers. De koeler aquarium hierboven is de V6 variant en is geschikt voor aquaria vanaf 300 liter. Heb jij een kleiner aquarium? Dan kan je kiezen uit de V2 of de V4, op bol.com.

Deze aquarium ventilator geeft koeling tot wel 4 °C. De ventilatoren kunnen worden gekanteld tot een hoek van 55 graden, waardoor de meest effectieve koeling behaald kan worden. Dit product is voor een glasdikte tot 8 millimeter. Wat wil je nog meer?

Aquariumkoeler Protemp van JBL

Het tweede water cooler aquarium in onze top vijf is de aquariumkoeler Protemp van JBL. Van dit merk kan je kiezen uit het model X200 of X300.

De X200 is geschikt voor aquaria van 60 tot 200 liter. Heb jij een groter aquarium? Kies dan voor de X300. Goed om te weten is dat je deze koeler kan uitbreiden met de JBL CoolControl temperatuurregeling.

Deze aquariumkoeler geeft koeling van 2 tot 4 °C. De ventilatoren kunnen worden gekanteld in een hoek van 360 graden, dus volledig rondom. Deze koeling aquarium is makkelijk te bevestigen op aquaria met een glasdikte tot 2,4 centimeter. Meer heb je niet nodig toch?

Aquariumkoeler Afan Pro van Collar 

Het derde product in onze top vijf is de aquariumkoeler Afan Pro van Collar. Deze ventilator aquarium is één van de nieuwere producten op de markt.

De aquarium koeler Afan Pro van Collar is ontworpen om aquaria tot 100 liter te koelen. Bij deze koeler kun je zelf de gewenste temperatuur aangeven. Wanneer de temperatuur te hoog wordt zal de koeler automatisch aan gaan.

Aquarium ventilator van Boyu 

Het vierde product in onze top vijf is de aquarium ventilator van Boyu. Dit merk staat erom bekend krachtige maar voordelige aquarium koelers te produceren.

Boyu heeft zes verschillende aquarium koelers in het assortiment zitten, waarbij het assortiment begint met een aquarium koeler met één ventilator (het koelsysteem aquarium hierboven). Dit loopt op tot en met aquarium koelers met 6 ventilatoren.

Deze producten zijn geschikt voor aquaria met een glasdikte van 11 of 12 millimeter, afhankelijk van welk product je koopt. Ook is elk kunststof frame tot 90 graden draaibaar. Al met al een prima merk!

Aquarium cooler van Blau

Het laatste product in onze top vijf is de aquarium cooler van Blau. Ook dit is een relatief nieuw product op de markt.

Blau heeft drie verschillende aquarium koelers in het assortiment, waarbij je kan kiezen tussen twee, vier of zes ventilatoren. Het product hierboven is Blau Aquarium Ventilator 2, dat geschikt is voor aquaria tot zo’n 80 liter. Deze aquarium cooler kan worden gekanteld tot een hoek van 55º en heeft een effectieve koeling tot wel 4 graden.

Ook kan je de aquariumkoeler van Blau plaatsen op wat dikker glas (tot 20 millimeter dikte), vergeleken met een aantal producten hierboven. En deze aquarium cooler is erg stil en produceert maximaal 39 decibel geluid.

Waarom luisteren naar ons?

Tijdens het zoeken naar de beste aquarium cooler, hebben wij de allerbeste producten onder de loep genomen. Letterlijk honderden reviews zijn doorgenomen, waarbij we naar zowel de positieve als negatieve reviews hebben gekeken. Hierbij kijken wij onder andere naar de volgende punten:

 • Prijs van het product
 • Aantal reviews van kopers
 • Hoogte van de beoordeling
 • Kwaliteit aan de hand van de reviews
 • Features en mogelijkheden die het product kan bieden

Door dit op deze manier aan te pakken, konden wij een mooie lijst van goede producten samenstellen. Op die manier kan jij de beste aquarium ventilator voor jouw situatie vinden.

Met 3 standen kan jij zelf inregelen hoe krachtig dit product verkoelt. De koeler wordt aan de buitenkant van het aquarium bevestigd en is dus geschikt voor de wat kleinere aquaria.

Wat is een aquarium koeler?

Na het zien van de bovenstaande producten, heb je (waarschijnlijk) een goed idee van wat een aquarium koeler is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.

Een aquariumkoeler kan je een soort-van vergelijken met wat een airco doet in een huis of kantoor, alleen dan speciaal gemaakt voor een aquarium. Het wordt ook weleens een aquarium ventilator genoemd. Met dit product kan jij jouw aquarium koelen.

Waarbij een aquarium verwarming ervoor zorgt dat jouw tank op een constante warme temperatuur is, kan je met een koeler het water van jouw aquarium koelen wanneer het juist te warm wordt.

Dit speelt bijvoorbeeld in de zomer. Omdat het in de zomer warmer is, zal het binnen in jouw huis ook warmer worden. En dit heeft dan weer een effect op de watertemperatuur van jouw aquarium. Je zal dan dus jouw aquarium moeten koelen, om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet al te hard oploopt. Een aquarium koeler is dan een ideaal product, dat de temperatuur tot wel 4 graden kan verlagen.

Een koeler voor je aquarium uitkiezen kan echter best wel lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, soorten en modellen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.

Waarom zou je dan een aquarium koeler moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we hieronder even bij stil.

aquarium ventilator

Waarom een aquarium koeler kopen?

Nu je weet wat een aquarium ventilator is én welke de beste zijn, is het belangrijk om te kijken naar de diverse redenen waarom je er één zou moeten kopen.

Het is namelijk een product wat belangrijk kan zijn om in huis te halen. Vandaar dat wij je graag meenemen in de diverse voordelen dat een aquarium koelen zich mee kan brengen.

Neem deze redenen goed door, zodat je voor jouzelf kan bepalen welke reden voor jou van toepassing is.

Verkoel jouw aquarium

Het eerste voordeel van dit product is dat het (duh) jouw aquarium verkoeling biedt. Het is hierboven al even aangestipt, maar de watertemperatuur van jouw aquarium zal toenemen naarmate het warmer wordt. Je wilt juist een te hoge temperatuur voorkomen, omdat hiermee de balans in jouw tank verstoord kan worden.

Voorkom narigheid vanwege te hoge temperatuur

Een ander bijkomstig voordeel, dat sterk samenhangt met het voordeel hierboven, is dat de temperatuur voor veel vissen en/of planten niet te hoog mag oplopen.

Dit kan namelijk nadelig uitpakken voor jouw aquariumplanten, koraal, vissen of je waterwaardes. Zorg er daarom voor dat wanneer je merkt dat de temperatuur oploopt (om wat voor reden dan ook) dat je hierop tijdig actie onderneemt. Een aquarium thermometer kan je helpen bij het bepalen van de watertemperatuur.

Voor ieder aquarium een geschikte koeler

Als laatste willen we benoemen dat je voor elk aquarium een geschikte koeler kan vinden. Of jen nu een groot of kleine tank hebt, er is altijd wel het juiste product te vinden. Met dit artikel proberen we jou een duwtje in de juiste richting te geven.

Al met al meer dan genoeg redenen en momenten waarom je een aquariumkoeler zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je een ventilator voor je aquarium gaat kopen? Lees snel verder, want daar ga je in de volgende alinea allemaal achterkomen.

aquarium koelen

Aquarium koeler kopen? Houd hier rekening mee

Wanneer jij de beste aquarium koeler gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat jouw aquarium, vis of ander zeedier(tje) op dat moment nodig heeft.

Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten. Wij hebben de belangrijkste functies waar je op kan letten, hieronder opgesomd.

Grootte van het aquarium

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van jouw aquarium. Wanneer jij een bepaalde aquariumkoeler op het oog hebt, zal je zien dat dit product geschikt is voor aquaria met een bepaalde inhoud.

Het is daarom goed om te weten wat de inhoud van jouw tank is, zodat je daarmee een geschikte aquarium ventilator kan aanschaffen. Wanneer jij een grote koeler koopt, kan het zijn dat je water te snel gekoeld wordt. Dit wil je dan ook weer niet hebben.

Soort aquarium koeler

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden, is het soort koeler dat jij voor jouw aquarium wilt aanschaffen. Je hebt namelijk koelers die je tegen het aquarium plaats en een aquarium ventilator dat je boven het aquarium plaatst.

En koelers kan je dan weer kopen met een circulatiepomp erin en zonder. Ook zijn er koelers met interne verwarming en koelers met en UV filter. Het is dus belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product.

Glasdikte

Niet alleen de grootte van jouw tank en het soort koeler dat je wilt gaan kopen is belangrijk, maar ook de glasdikte van jouw bak. Dit hangt wel sterk samen met het soort product dat je koopt. Als je een aquarium ventilator koopt, moet je dit 9 van de 10 keer op jouw glas bevestigen.

Houd dus rekening met de dikte van jouw aquariumglas, zodat je zeker weet dat het bevestigingspunt van de koeler daarop past.

Ervaringen van andere mensen

Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.

Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken.

Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw aquarium aanschaft.

Prijs van de aquarium koeler

Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.

De prijs van een aquarium ventilator begint vanaf zo’n €30 en kan oplopen tot wel €1.000, voor als je het beste van het beste wilt hebben. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.

Oké, je weet nu bijna alles wat je moet weten over een aquarium koeler. We hebben het alleen nog niet gehad over hoe dit product precies werkt. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.

aquariumkoeler

Hoe werkt een aquarium koeler?

Wanneer jij de beste aquarium ventilator in huis hebt gehaald, is het natuurlijk prettig om te weten hoe dit product exact werkt. Dit is wel afhankelijk van het soort product dat je gekocht hebt.

Voordat wij dit uitleggen, adviseren we sowieso dat je altijd de gebruiksaanwijzing goed doorneemt. Op die manier weet je zeker dat je het product op de juiste manier gebruikt.

Allereerst is het de zaak om de koeler goed te bevestigen. Dit zal dan langs jouw aquarium zijn of bovenop de rand van jouw aquarium, afhankelijk van welk product je gekocht hebt. Vervolgens is het belangrijk om de juiste hoek in te stellen. Dit is vooral belangrijk bij een aquarium ventilator dat je boven op je aquarium bevestigd.

De hoek bepaalt de richting van de luchtstroom richting het water in jouw tank. Het verschilt per product tot hoe ver je deze hoek kan instellen.

Daarna is het van belang om de luchtstroom zelf in te stellen. Afhankelijk van het product dat je gekocht hebt, kan je dit met een schakelaar instellen of met een regelaar. Hierna is het een kwestie van de temperatuur in de gaten houden en eventueel op- of afschalen wanneer dat nodig is.

Aquarium cooler: Veel gestelde vragen

We hebben veel informatie in dit artikel behandeld, maar we kunnen lang niet elke vraag uitgebreid behandelen. En lang niet iedereen zal heel dit blog lezen natuurlijk. Daarom dat we je nu meenemen in vragen die men heeft en we zullen jou daarbij van een (kort) antwoord voorzien. Mocht jouw vraag hier niet tussen staan, dan horen we dat graag via de reacties onderaan dit blog.

Hoe werkt een aquarium koeler?

Een aquarium ventilator werkt eigenlijk heel simpel. Je bevestigd een cooler op of aan jouw aquarium. Dit product bevat vervolgens één of meerdere ventilatoren, waardoor het water in jouw aquarium sneller zal verdampen. En dit zal een verkoeling van 2 tot 5 graden opleveren, afhankelijk van welke koeler je hebt.

€49,95
op voorraad
Bol.com

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, horen we dat graag in de comments hieronder. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, horen wij dat graag.

2 Opmerkingen
 1. Goedenavond

  Wij zijn op zoek naar een aquarium koeler.
  Er staan er zat, maar er staat vaak luchtslang of luchtsteen bij.
  Wat heeft dat met de koeler te maken?
  Ik dacht dat het alleen om het koelen van bovenaf ging.
  Graag iets meer uitleg om een keus te kunnen maken.

  M.vr.gr. Karin

Laat een reactie achter

Inhoud
🐟 Aquarium Experts
Logo