Aquariumzand: Dit product is één van de betere bodembedekkers, kan diepte in jouw tank creëren, is (relatief) goedkoop en is veilig voor jouw aquariumbewoners. Maar wat kan je ermee en wat zijn dan de beste producten?
In dit artikel nemen wij je mee in het beste aquariumzand van 2024 . Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij het kopen van zand voor in je aquarium, waarom je het juist moet aanschaffen en waarvoor je het gebruikt.
Als laatste sluiten we af met wat algemene tips rondom het afspoelen van aquarium zand, hoe je een aquarium vult met dit product en hoeveel zand er in een aquarium moet. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!
Het beste aquariumzand van 2024
Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.
Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.
We nemen je hieronder mee in het beste aquariumzand van 2024 , waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog! Welk product kies jij voor jouw tank uit? We zijn erg benieuwd!
Goed om te weten: Onderstaande producten zijn vaak met een verschillende inhoud te verkrijgen. Klik hiervoor even op “controleer prijs”, om het juiste product voor jouw bak te vinden.
Onze top 5 aquariumzand
Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top 5, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!
Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere aquariumliefhebbers ook top vinden. Een beter product ga je dus bijna niet vinden.
Aquariumzand van Boon
Het eerste product in onze top vijf is het aquariumzand van Boon. Dit product krijgt momenteel 4,6 uit 5 sterren en meer dan 6 reviews op bol.com. Hiermee is dit één van de meest populaire producten.
Wanneer je dit product koopt, ontvang je een verpakking met een inhoud van zo’n 8 kilo. Het zand heeft daarnaast een typische zandkleur. Qua inhoud en kleur heb je voor de rest geen andere keuze bij Boon, echter meer heb je niet nodig toch?
Aquariumzand van goedkoopgrind.nl
Het tweede product in onze top vijf is het aquariumzand van goedkoopgrind.nl. Dit product krijgt momenteel 4,7 uit 5 sterren en meer dan 6 reviews op bol.com.
Het aquariumzand van goedkoopgrind.nl komt in een een verpakking met een inhoud van 4,5 kilo en een witte strandachtige kleur. Extra fijn aan dit product is dat je stapelkorting kan ontvangen, wanneer je meerdere verpakkingen tegelijk koopt. Deze korting kan oplopen tot wel 16%, dus doe hier zeker je voordeel mee.
Aquarium zand van Ebi
Het derde product in onze top vijf is het aquarium zand van Ebi. Dit product krijgt momenteel 5 uit 5 sterren en meer dan 2 reviews op bol.com en is één van de nieuwere producten op de markt.
Je kan het aquarium zand van Ebi qua kleur vergelijken met het eerste product in onze top 3 van Boon. Beide producten hebben een typische zand kleur. Wanneer jij het product van Ebi koopt, ontvang je een verpakking met een inhoud van 10 kilo. Wat wil je nog meer?
Aquariumzand van Superfish
Het vierde product in onze top vijf is het aquariumzand van Superfish. Dit product krijgt momenteel 4 uit 5 sterren en meer dan 4 reviews op bol.com.
Dit spierwitte aquarium zand van Superfish creëert een natuurlijke bodem. Het is 100% veilig voor zowel vissen als planten en het heeft geen invloed op de pH-waarde en de hardheid van het water.
Goed om te weten is dat dit product in de vorm van gravel komt, wat een iets grotere korrel is dan zand maar nog wel zand genoemd mag worden. Daarnaast bestaat een verpakking uit een inhoud van 4 kilo. Prima product als je het ons vraagt!
Levend aquarium zand van Aquaforest
Het laatste product in onze top vijf is het levend aquarium zand van Aquaforest. Dit product is ook één van de nieuwere producten op de markt.
Levend zand is een must voor mensen met een zoutwater aquarium. Aquaforest is dan één van de beste merken die jij kan aanschaffen. Aquaforest Bio Sand bevat een inhoud van 7,5 kilo en is een natuurlijk wit zand met een korrelgrootte van 0,5 tot 1,5 millimeter en met nitrificerende bacteriën.
Ook is het vrij van verontreinigingen en het calciumcarbonaat gehalte helpt de waterchemie te stabiliseren. Door het brede toepassingsgebied zal Aquaforest Bio Sand ook perfect werken in een al draaiend aquarium als substraatsupplement.
Waarom luisteren naar ons?
Tijdens het zoeken naar de beste aquarium zand, hebben wij de allerbeste producten onder de loep genomen. Letterlijk honderden reviews zijn doorgenomen, waarbij we naar zowel de positieve als negatieve reviews hebben gekeken. Hierbij kijken wij onder andere naar de volgende punten:
- Prijs van het product
- Aantal reviews van kopers
- Hoogte van de beoordeling
- Kwaliteit aan de hand van de reviews
- Features en mogelijkheden die het product kan bieden
Door dit op deze manier aan te pakken, konden wij een mooie lijst van goede producten samenstellen. Op die manier kan jij de beste aquarium rivierzand voor jouw situatie vinden.
Zit jouw aquariumzand niet in bovenstaande lijst? Niet getreurd! Neem dan hier even een kijkje bij Bol.com, waar ze meer dan 20 verschillende zand voor jouw bak op voorraad hebben!
Wat is aquariumzand?
Na het zien van de bovenstaande producten, heb je (waarschijnlijk) een goed idee van wat aquarium zand is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.
Aquariumzand is niks anders dan een aquarium bodembedekking, vergelijkbaar met aquariumgrind of aquarium steentjes. Zand heeft een korrelgrootte van 0,4 millimeter (fijn zand) tot 2 millimeter (grof zand) en je gebruikt het dus op de bodem van jouw tank.
Het juiste zand heeft niet alleen een decoratief doel, zoals andere soorten aquarium decoratie, maar het kan ook zeker een aantal voordelen met zich mee brengen. Voor de rest is het goed om te weten dat je niet zomaar lukraak elk soort zand in je tank kan stoppen. Je moet hier wel echt speciale producten voor aanschaffen.
Zand voor je aquarium uitkiezen kan echter best wel lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, soorten en modellen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.
Waarom zou je dan aquariumzand moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we hieronder even bij stil.
Waarom aquariumzand kopen?
Nu je weet wat aquarium zand is én welke de beste zijn, is het belangrijk om te kijken naar de diverse redenen waarom je dit product zou moeten kopen.
Het is namelijk een product wat belangrijk kan zijn om in huis te halen. Vandaar dat wij je graag meenemen in de diverse voordelen dat aquarium zand met zich mee brengt.
Het is belangrijk om deze punten goed door te lezen, zodat je zelf kan bepalen wanneer je er één zou moeten kopen.
Veilig voor vissen
Het allereerste voordeel van zand, tegenover andere soorten bodembedekking, is dat het veilig is voor veel vissoorten. Het wordt ook als iets diervriendelijk gezien, voor bijvoorbeeld bodemvissen.
Waarbij bepaalde bodembedekking, zoals stenen, scherpe randjes kunnen hebben, is dit met zand niet het geval. Het juiste zand heeft een ronde korrel, geen scherpe randjes en zal jouw vissen dus niet beschadigen.
Makkelijk reinigen
Een ander belangrijk voordeel is dat aquariumzand ervoor zorgt dat de bodem van jouw tank makkelijk te reinigen is. Omdat zand zo’n kleine korrelgrootte heeft, ligt het heel compact bovenop je bodem.
Dit heeft als voordeel dat kleine vuildeeltjes op het zand gaan liggen en niet direct bij de bodem kunnen komen, waardoor je het makkelijk op kan zuigen met een aquarium stofzuiger. Met bepaald grind of stenen kan het gebeuren dat er vuil tussen gaat zitten. Dit is met zand een stuk lastiger.
Uitstraling & leefomgeving
Ook goed om te benoemen: het hebben van het juiste zand, is dat je hiermee een toffe uitstraling, diepte en een fijne leefomgeving mee kan creëren. Zo kan je diverse kleuren zand aanschaffen op een bepaalde diepte aan te brengen of een bepaald thema aan jouw tank mee te geven. Of je vindt bepaalde kleuren gewoon heel mooi, dat kan ook natuurlijk.
Veranker je planten
Ook kan aquariumzand helpen bij het verankeren van bepaalde planten. Niet elke plantensoort haalt namelijk hun voeding via de wortels binnen en zand is van nature inert, wat betekent dat het geen voeding afgeeft.
Bij planten die hun voeding uit het water halen en niet uit de wortels, kan je dan denken aan Anubias, Javamos of Waterpest (om wat voorbeelden te noemen). Aquarium zand kan dus wel je plant helpen bij het vast blijven zitten in jouw tank.
Voor ieder aquarium geschikt zand
Het laatste voordeel van het kopen van zand voor in je aquarium, is dat je de keuze hebt uit veel verschillende producten. Denk dan aan allerlei verschillende kleuren, merken, inhoud, soorten enzovoort. Je hebt bovenaan dit artikel al de allerbeste items kunnen vinden, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer die je kan kopen.
Hierdoor is de kans groot dat je een product vindt wat precies bij jouw wensen aansluit én dat precies bij jouw aquarium past. Met dit artikel proberen wij je simpelweg een duwtje in de juiste richting te geven.
Al met al meer dan genoeg redenen en momenten waarom je zand voor je aquarium zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je aquariumzand gaat kopen? Lees snel verder, want daar ga je in de volgende alinea allemaal achterkomen.
Aquariumzand kopen? Houd hier rekening mee
Wanneer jij het beste aquariumzand gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat jouw aquarium, kweekbak, vis of ander zeedier(tje) op dat moment nodig heeft.
Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten. Wij hebben de belangrijkste functies waar je op kan letten, hieronder opgesomd.
Inhoud van de verpakking
Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de inhoud van de verpakking. Vaak is het zo dat de prijs per kilo bij een grote verpakking lager is dan bij een kleine verpakking. Hier kan je dus best wat geld op besparen, vooral wanneer je veel liter nodig hebt.
Weet je niet zo goed hoeveel zand er in jouw aquarium moet? Onderaan dit artikel vind je een handige formule dat jou kan helpen.
Kleurgebruik
Naast de inhoud van de verpakking is ook zeker de kleur van het zand belangrijk om rekening mee te houden. Het heeft namelijk een direct effect op de uitstraling van jouw tank én op de leefomgeving van jouw tankbewoners.
Wit zand zie je het meest terugkomen, maar zwart, oranje, rood en zelfs sneeuwwit zijn populaire keuzes tegenwoordig.
Korrelgrootte
Een ander belangrijk punt waarmee je rekening kan houden, is de korrelgrootte. Ondanks dat je online grind vindt met een korrelgrootte van 2 millimeter, is dit toch echt zand, alleen dan in een grove vorm. De korrelgrootte bij zand loopt uiteen van zo’n 0,4 millimeter tot 2 millimeter.
Zand met grote korrelgroottes helpen bij een betere beluchting, maar het vergroot ook de kans op ophoping van vuil. Kleinere korrels helpen daarentegen om afvalophoping te voorkomen, maar kunnen vaak compact en zuurstof arm worden.
Ervaringen van andere mensen
Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.
Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken.
Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw aquarium aanschaft.
Prijs van het aquarium zand
Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.
De prijs van aquariumzand begint vanaf zo’n €10 en kan oplopen tot ongeveer €30, voor als je het beste van het beste wilt hebben én een grote inhoud nodig hebt. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.
Hoe spoel je aquariumzand uit?
Het is eerder al even benoemd, maar het is ontzettend belangrijk om het aquariumzand even uit te spoelen voordat het in je tank gaat. Wat je vaak ziet is dat er stof tussen het zand zit. Dit stof wil je niet in je tank hebben, omdat het je waterwaardes kan laten doe schommelen. Vandaar dus dat je het zand even uit moet spoelen.
Maar hoe doe je dat dan? Gelukkig is dit niet al te lastig! Het enige wat je nodig hebt is een flinke bak water en wat geduld.
Het eerste wat je doet is het zand in de bak gieten, waarna je er koud water bij kan laten stromen. Hierbij moet je ervoor zorgen dat het zand volledig onder het water ondergedompeld is.
Je zal zien dat er wat zand naar de bovenkant van het water drijft. Dit komt doordat er lucht tussen het zand zit, dus het zand zal vanzelf weer gaan zakken.
Wat je vervolgens doet is je hand door het zand in de bak roeren, zodat je luchtbellen ziet ontstaan. Door deze beweging zal je zien dat het stof tussen het zand vandaan komt. Het water zal hierdoor troebel worden.
Wanneer het water troebel is, kan je het water even verversen om vervolgens de bovenstaande handeling te herhalen. Dit doe je totdat het water amper meer troebel wordt. Pas dan weet je zeker dat je het zand goed hebt afgespoeld. De ene keer hoef je maar één keer te spoelen en de andere keer misschien wel drie keer.
Wil liever een video bekijken? Check dan hieronder de video van Te Dutch Aquarist. Hij legt je precies uit hoe je aquarium zand het beste kan spoelen.
Nu kunnen we verder met de volgende stap, namelijk: het vullen van jouw aquarium met zand.
Hoe vul je een aquarium met zand?
Aquarium zand koop je niet voor niets, dus het is de bedoeling dat dit product in jouw tank terecht komt. Als het goed is heb jij het zand compleet afgespoeld, waardoor we nu verder kunnen gaan met het vullen van je tank.
Je kan dit op twee manier aanpakken, namelijk: in een leeg aquarium of in een aquarium dat al gevuld is met water. Laten we bij beide manieren kort even stil staan.
Leeg aquarium
Een leeg aquarium is heel makkelijk te vullen met zand. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met ornamenten of vissen, aangezien de tank leeg is. Je pakt simpelweg een bak met aquariumzand en strooit dit uit over de bodem van jouw bak. Zo simpel is het!
Weet je niet hoeveel zand er in jouw aquarium moet? Blijf dan vooral even lezen, want daar geven we hieronder antwoord op.
Aquarium gevuld met water
Ook een aquarium dat je al met water gevuld hebt, kan je vullen met zand. Wel is het dan van belang dat je de inwoners, ornamenten en dergelijke even in een andere tank plaatst. Vervolgens kan je het zand bovenin de tank gieten en wachten tot het gedaald is.
Je kan dan eventueel met je handen de laag uitspreiden, mocht dat nodig zijn. Onze voorkeur gaat uit naar het vullen van een leeg aquarium, omdat dit toch net wat makkelijker is.
Oké, je weet nu bijna alles wat je moet weten over aquariumzand. We hebben het alleen nog niet gehad over hoeveel zand er in je aquarium gaat. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.
Hoeveel zand in een aquarium?
Maandelijks zijn er best wat mensen die binnen Google opzoek gaan naar hoeveel zand er in een aquarium moet. En ook daar hebben wij een antwoord op.
Allereerst is het goed om te benoemen dat een laag zand zo’n 5 centimeter dik mag zijn, afhankelijk van wat jouw vissen prettig vinden natuurlijk. Vooraan in je tank begin je met een dunnere laag, dat steeds dikker wordt richting de achterkant van jouw tank.
Om dan uit te rekenen hoeveel liter zand er in jouw tank gaat, kan je hiervoor een handige formule gebruiken:
Breedte in centimeters X lengte in centimeters X dikte van de laag zand in centimeters en dan delen door 1.000. Hiermee reken je m3 om naar liter en weet je dus hoeveel liter zand er in jouw tank moet.
Stel: jij hebt een Juwel Aquarium Primo 110. Dit aquarium is 81 centimeter lang en 36 centimeter breed en je wilt een laag van 4 centimeter hebben. Dan wordt dit de formule: (36 X 81 X 4) : 1.000. En als uitkomst krijg je dan 11.664 : 1.000 = 11,664 liter zand.
Aquariumzand: Veel gestelde vragen
We hebben veel informatie in dit artikel behandeld, maar we kunnen lang niet elke vraag uitgebreid behandelen. En lang niet iedereen zal heel dit blog lezen natuurlijk. Daarom dat we je nu meenemen in vragen die men heeft en we zullen jou daarbij van een (kort) antwoord voorzien. Mocht jouw vraag hier niet tussen staan, dan horen we dat graag via de reacties onderaan dit blog.
Aquarium zand spoelen is belangrijk, voordat je het in je aquarium doet. Hiervoor kan je het aquariumzand in een bak of emmer doen en vullen met water, tot al het zand bedekt is. Hierna roer je er met je hand doorheen. Je zal zien dat je water troebel wordt, waarna je het afgiet. Dit proces herhaal je totdat het zand van je aquarium niet meer zo troebel wordt.
Om uit te rekenen hoeveel zand je voor jouw aquarium nodig hebt, kan je gebruik maken van de volgende formule: breedte in cm X lengte in cm X dikte van de laag zand in cm / 1.000. Hiermee reken je m3 om naar liter en weet je dus hoeveel liter zand er in jouw tank moet.
Stel: Jouw aquarium is 50 x 40 en je wilt een laag van 4 centimeter, dan wordt dit de formule: (50 X 40 X 4) : 1.000. En als uitkomst krijg je dan 8.000 : 1.000 = 8 liter zand.
Nee, speelzand is niet geschikt voor een aquarium. Dit soort zand kan namelijk de waterwaardes aantasten, kan erg vuil zijn en is simpelweg niet bedoeld voor een aquarium.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, horen we dat graag in de comments hieronder. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, horen wij dat graag.