Een buitenfilter houdt je aquarium schoon, draagt bij aan een goede waterkwaliteit en zal de uitstraling van jouw aquarium niet verpesten. Je plaatst dit type aquariumfilters namelijk buiten je aquarium. Tevens levert het allerlei andere voordelen op, die je in dit artikel gaat ontdekken.
In dit artikel nemen wij je mee in de beste buitenfilter voor je aquarium van 2024. Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij het kopen van een aquarium buitenfilter, waarom je het juist moet aanschaffen en waarvoor je het gebruikt.
Als laatste sluiten we af met wat algemene tips over welke capaciteit je moet hebben, hoe je een buitenfilter in je aquarium plaatst en hoe je het schoonmaakt. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina.
De beste buitenfilter voor je aquarium van 2024
Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.
Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste externe filter aquarium kunnen laten zien.
We nemen je hieronder mee in de beste buitenfilter voor je aquarium van 2024, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog! Welk product kies jij voor jouw aquarium uit? We zijn erg benieuwd!
Goed om te weten: Onderstaande producten zijn vaak met een diverse capaciteit te verkrijgen. Klik hiervoor even op “controleer prijs”, om het juiste product voor jouw aquarium te vinden.
Aquarium buitenfilter: Onze top 3
Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top 3, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!
Op die manier kan jij een buitenfilter voor aquarium kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere aquariumliefhebbers ook top vinden. Een beter product ga je dus bijna niet vinden.
Buitenfilter aquarium 501 van Eden
Het eerste product in onze top drie is de buitenfilter aquarium 501 van Eden. Dit product krijgt momenteel 4,4 uit 5 sterren en meer dan 40 reviews op bol.com. Hiermee is dit één van de meest populaire producten van dit moment!
De buitenfilters van Eden zijn verkrijgbaar in diverse modellen en allen met een diverse capaciteit. Zo heeft het item hierboven een capaciteit van 300 liter per uur. Dit product wordt compleet geleverd met een inlaatsysteem, slangen en verbonden ellebogen en een spraybar. De motor is volledig afgesloten en thermisch beveiligd.
De 501 is heel erg stil, dankzij de rubberen voetjes. Deze bieden ook extra stabiliteit. Al met al dus een prima product als je het ons vraagt.
Eheim buitenfilter Professionel 4
Het tweede product in onze top drie is de Eheim buitenfilter Professionel 4. Dit product krijgt momenteel 5 uit 5 sterren en meer dan 8 reviews op bol.com.
Wanneer je gaat voor een Eheim buitenfilter, kan je uit diverse types en diverse capaciteiten kiezen. Zo is het product hierboven geschikt voor aquaria van 180 tot 350 liter. Eheim staat erom bekend om producten van een zeer hoge kwaliteit te maken.
Het filter is erg stil en heeft een groot prefilter. Ook heeft dit item een laag energieverbruik en is het simpel te reinigen. Wat wil je nog meer?
JBL buitenfilter CristalProfi 4
Het laatste product in onze top drie is de JBL buitenfilter CristalProfi 4. Dit product krijgt momenteel 4,9 uit 5 sterren en meer dan 8 reviews op bol.com.
De buitenfilters van JBL mogen niet ontbreken in dit artikel, waarbij je hierboven de CristalProfi 4 ziet. Deze heeft een capaciteit van 1400 liter per uur en is geschikt voor aquaria van 200 tot 700 liter. Je vindt op bol.com ook diverse andere modellen van JBL.
De filter is bovendien voorzien van een waterstop, 360° draaibare aansluiting en eenvoudig verwisselbare filtermassa’s. De JBL CristalProfi wordt compleet en klaar voor gebruik geleverd. Alle benodigdheden om meteen aan de slag te gaan zijn aanwezig. Meer heb je niet nodig toch?
Waarom luisteren naar ons?
Tijdens het zoeken naar de beste buitenfilter aquarium, hebben wij de allerbeste producten onder de loep genomen. Letterlijk honderden reviews zijn doorgenomen, waarbij we naar zowel de positieve als negatieve reviews hebben gekeken. Hierbij kijken wij onder andere naar de volgende punten:
- Prijs van het product
- Aantal reviews van kopers
- Hoogte van de beoordeling
- Kwaliteit aan de hand van de reviews
- Features en mogelijkheden die het product kan bieden
Door dit op deze manier aan te pakken, konden wij een mooie lijst van goede producten samenstellen. Op die manier kan jij de beste aquarium buitenfilter voor jouw situatie vinden.
Zit jouw aquarium buitenfilter niet in bovenstaande lijst? Niet getreurd! Neem dan hier even een kijkje bij Bol.com, waar ze meer dan 150 verschillende buitenfilters voor jouw aquarium hebben!
Wat is een buitenfilter voor je aquarium?
Na het zien van de bovenstaande producten, heb je (waarschijnlijk) een goed idee van wat een buitenfilter voor je aquarium is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.
Als je een groot aquarium hebt, of deze wilt aanschaffen, dan is het natuurlijk belangrijk om deze goed te filteren. Een filter voor in je aquarium is nodig, omdat je hiermee een aantal belangrijke voordelen kunt behalen.
Als je een aquarium hebt, dan is een buitenfilter voor je aquarium een goede aankoop. Waarom? Als je voor jouw aquarium een buitenfilter aanschaft, dan gaat dit niet ten koste van de ruimte in je aquarium. Een buitenfilter is namelijk gemakkelijk te plaatsen onder, naast of achter het aquarium.
Een buitenfilter voor je aquarium is perfect voor je vissen en voor je planten. Dit buitenfilter zorgt er namelijk voor dat de schadelijke stoffen en al het vieze vuil uit het water gehaald worden. Op die manier hoef je niet zelf constant bezig te zijn met het schoonmaken van je aquarium en kunnen je water vriendjes genieten van een optimale leefomgeving.
Een buitenfilter voor je aquarium uitkiezen kan echter best wel lastig zijn. Je hebt namelijk de keuze uit veel verschillende merken, soorten en modellen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.
Waarom zou je dan een buitenfilter voor je aquarium moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we hieronder even bij stil.
Waarom een aquarium buitenfilter kopen?
Nu je weet wat een buitenfilter voor je aquarium is én welke de beste zijn, is het belangrijk om te kijken naar de diverse redenen waarom je er één zou moeten kopen.
Het is namelijk een belangrijk product om huis te halen, vandaar dat we je graag meenemen in de diverse voordelen die dit product kan bieden.
Het is belangrijk om de onderstaande punten goed door te lezen, zodat je zelf kan bepalen wanneer je er één zou moeten kopen.
Filter het water in je aquarium
De eerste reden waarom je een buitenfilter voor je aquarium zou moeten kopen, is omdat je simpelweg een product nodig hebt waarmee je het water kan filteren.
Je vissen poepen en plassen in het water, bladeren zullen van de planten vallen en zullen gaan rotten en als je teveel voer gegeven hebt, vormt ook dat een vervuiling van het water. Een aquarium buitenfilter zuigt al het water regelmatig door zich heen. En doordat het water door de filter gaat, zal het gereinigd worden. Maar er zijn meer voordelen.
Sterke filtering
Het hele concept van je aquariumwater filteren houdt in dat al het vuil, en de slechte bacteriën, uit het water gefilterd worden. Als je buitenfilter aan het werk is, dat wordt het vuil gemakkelijk opgevangen en dit voorkomt natuurlijk dat dit weer terug in het aquarium water komen. Het zeeleven in je aquarium heeft natuurlijk een schone omgeving nodig zodat ze kunnen overleven. Met een buitenfilter bereik je dit.
Neemt geen ruimte in jouw aquarium in beslag
Naast dat je simpelweg een filter nodig hebt, zal een aquarium buitenfilter geen ruimte in jouw aquarium in beslag nemen. Dit is vooral fijn in een heel klein aquarium of wanneer je een heel groot aquarium hebt.
Waar een aquarium binnenfilter dus in je bak hangt, plaats je een buitenfilter dus buiten jouw aquarium. Hierdoor zal je een hoop ruimte in je tank besparen.
Makkelijk te reinigen
Een ander bijkomend voordeel van het plaatsen van een filter buiten je aquarium, is dat je er veel makkelijker bij kan komen. Je kan het dus ook sneller en makkelijker reinigen. Hierbij moeten we wel zeggen dat het installeren van een buiten filter soms wat lastiger kan zijn.
Met de handleiding erbij en natuurlijk het juiste gereedschap om de reiniging uit te voeren, is het reinigen vrij simpel.
De meeste buitenfilters zijn op zo’n manier ontworpen dat demonteren erg gemakkelijk is. Hierdoor krijg je gemakkelijk toegang tot de interne onderdelen van het filter om ze zo schoon te maken. Wanneer het filter schoongemaakt is, zijn de onderdelen gemakkelijk in elkaar te zetten en kan het buitenfilter weer gemonteerd worden.
Een geschikte buitenfilter voor ieder aquarium
Als laatste vinden wij het goed om te benoemen dat je voor ieder aquarium wel een geschikte buitenfilter kan vinden. Je kan online letterlijk uit wel honderden verschillende producten kiezen, dus de kans is groot dat je iets vindt wat precies bij jouw tank past.
Al met al meer dan genoeg redenen en momenten waarom je een aquarium filter zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je een filter voor je aquarium gaat kopen? Lees snel verder, want daar ga je in de volgende alinea allemaal achter komen.
Buitenfilter voor je aquarium kopen? Houd hier rekening mee
Wanneer jij de beste aquarium filter extern gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat jouw aquarium, vis of ander zeedier(tje) op dat moment nodig heeft.
Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten. Wij hebben de belangrijkste functies waar je op kan letten, hieronder opgesomd.
Capaciteit van de aquarium buitenfilter
Een van de belangrijkste punten waarmee je rekening dient te houden, is de capaciteit van de buitenfilter voor je aquarium. Hiermee bedoelen we het aantal liters dat er per uur gefilterd kan worden.
Meestal wordt dit aangegeven met de afkorting getal/H, dus 200/H of 100/H, wat inhoudt dat dat filter 200 liter per uur of 100 liter per uur kan filteren.
Heb je nog geen idee hoeveel capaciteit jij voor jouw aquarium nodig hebt? Blijf dan even lezen. Verderop in dit artikel leer jij alles wat je moet weten over de capaciteit.
Alle toebehoren
Naast de capaciteit, is het ook goed om te kijken naar wat er allemaal meegeleverd wordt. Je zal namelijk een aantal benodigdheden nodig hebben, zoals een aquarium slangen, een waterstop, filtermateriaal, doorstroomregelaar enzovoort.
Nagenoeg alle merken leveren een totaalpakket, alleen krijg je bij het ene merk wat meer spullen dan bij het andere merk. Check daarom altijd even de productomschrijving, zodat je kan zien wat erbij komt.
Energieverbruik
Omdat een aquarium buitenfilter continu staat te lopen, kan het verstandig zijn om te kijken naar het energieverbruik. Want ook dit zal per merk en per model verschillen. Ook dit soort informatie haal je gemakkelijk uit de productomschrijving.
Ervaringen van andere mensen
Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.
Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken.
Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw aquarium aanschaft.
Prijs van de aquarium buitenfilter
Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.
De prijs van een buitenfilter voor je aquarium begint vanaf zo’n €30 en kan oplopen tot wel €900, voor als je het beste van het beste wilt hebben. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.
Hoe werkt een aquarium buitenfilter?
Wanneer je de beste aquarium buitenfilter gevonden hebt, is het natuurlijk fijn om (ongeveer) te weten hoe dit product werkt. Je kan dit soort informatie sowieso uit de gebruiksaanwijzing halen. We nemen je hieronder mee in een globale uitleg.
De buitenfilters hebben inlaat- en uitlaataansluitingen. Deze aansluitingen zijn er, zodat het water uit het aquarium gefilterd kan worden en het water er gemakkelijk in- en uitgelaten kan worden. De filters hebben een in-tankpomp. Deze pomp is erg belangrijk, omdat die het water aantrekt.
Sommige buitenfilter modellen kunnen ook gemonteerde motoren hebben. In dit geval heeft het aquarium buitenfilter zwaartekracht nodig, zodat deze het systeem kan opstarten.
Als het filter gevuld is met het water uit het aquarium dan pompt de interne pomp het water het filter uit. Dit water wordt dan terug gepompt naar de tank. Het water zal tijdens dit proces continu verschillende filtratie lagen doorlopen. Hier wordt dan het vuil en de slechte bacteriën opgevangen. Wat overblijft is dan alleen schoon water, dit wordt dan uiteindelijk weer terug gepompt in de tank.
Welke capaciteit moet een aquarium filter hebben?
Het bepalen van de juiste capaciteit is erg belangrijk voor jouw aquarium. Vandaar dat we jou graag een handje helpen. Hierbij kun je aanhouden dat een buitenfilter ongeveer 4 tot 7 keer de inhoud van jouw aquarium in een uur moet kunnen filteren.
Sommige aquariumliefhebbers houden zelfs meer dan 10 keer de inhoud van hun tank als capaciteit aan, maar die hebben dan ook vaak een aquarium met veel planten. Dan is dit wel nodig.
Bij een 100 liter aquarium heb je dus minimaal een capaciteit van 400 liter per uur nodig. Een veiligere optie zal zijn om te kiezen voor een factor 7, waardoor je uit zal komen op een filter van 700 liter.
Bij een iets te groot filter kun je deze namelijk nog afknijpen, waardoor de stroming minder zal worden. Het is echter niet mogelijk om een te klein filter op te voeren zodat de stroming sterker wordt.
Geeft de fabrikant bijvoorbeeld op dat een filter geschikt is voor een filtering van 400 tot 700 liter per uur. Dan kun je er voor de veiligheid van uitgaan dat deze in een vol aquarium 400 liter per uur zal filteren. Zal het in werkelijkheid meer zijn, dan zal dit niet zo snel problemen opleveren.
Oké, je weet nu bijna alles wat je moet weten over een buitenfilter voor je aquarium. We hebben het alleen nog niet gehad over hoe je dit product het beste kan schoonmaken. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.
Hoe maak je een aquarium filter schoon?
Het zal je niets verbazen dat een aquarium buitenfilter regelmatig schoongemaakt moet worden. Dit zorgt er namelijk voor dat de filter zijn werk kan blijven doen en jouw aquarium continu kan filteren. Maar hoe doe je dit dan en waarmee dien je rekening te houden?
Als het water van je aquarium troebel wordt of de algengroei toeneemt is dit een teken dat het filter van je aquarium toe is aan een schoonmaakbeurt. Hoe je dit het beste kunt doen lees je hier.
Doordat de buitenfilters gebruikt worden voor middelgrote en grote aquariums bevatten deze een vrij hoge capaciteit. Deze filters kunnen een redelijke tijd zonder onderhoudsbeurt werken. Het wordt aangeraden om een buitenfilter 3-4 keer per jaar schoon te maken. Als het dan toch tijd is voor een schoonmaakbeurt, onthoud dan dat deze buitenfilters verschillende soorten filtering toepassen. Denk dan aan aquarium filtersponzen, actieve kool voor je aquarium enzovoort.
De sponzen kunnen, net zoals bij het binnen filter, goed worden schoongemaakt in normaal kraanwater. Je reinigt deze dan net zo lang totdat al het vuil verdwenen is uit de spons. De kool kan ook vervangen worden. Als er aquarium filterwatten aanwezig zijn, dan kun je deze ook vervangen.
Mocht je buitenfilter keramische staafjes hebben, mag je deze echter niet uitspoelen in normaal kraanwater. Het is beter om deze in het aquariumwater te wassen. Het evenwicht van het aquarium leven blijft dan goed bewaard doordat de bacteriën niet weg gewassen worden.
Wat we sowieso adviseren is om de gebruiksaanwijzing goed door te nemen. Hierin staan instructies over hoe de buitenfilter werkt en over hoe je het schoon krijgt. Je kan ook altijd een kijkje nemen op de website van de fabrikant.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, horen we dat graag in de comments hieronder. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, horen wij dat graag.