Het is een hele kunst om een aquarium zodanig in te richten dat alles er perfect uitziet en de omstandigheden voor de vissen ideaal zijn. Met name dat laatste is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar het ook wil ook wat, nietwaar? Er zijn enorm veel plantensoorten voor aquaria te verkrijgen en allemaal hebben ze zo hun eigen specifieke eigenschappen. Het vereist een behoorlijke portie vakmanschap om precies het goed te doen. Toch kom je met een aantal basisrichtlijnen een heel eind en zul je menigeen versteld doen staan van jouw fraaie aquarium, als je onderstaande adviezen ter harte neemt.
De functie van planten in een aquarium
Planten zet je niet alleen in een aquarium omdat het mooi staat. Je gebruikt ze vooral om de leefomgeving van de vissen zo natuurgetrouw mogelijk na te bootsen. Je creëert met behulp van aquariumplanten een biologisch evenwicht in je aquarium. De vissen produceren afvalstoffen, die door bacteriën worden omgezet in stoffen die door planten kunnen worden opgenomen. Zo zorgen planten er dus indirect voor dat jouw aquarium schoon blijft. Tegelijkertijd geven de planten zuurstof af, die de vissen weer uit het water opnemen. De vissen hebben de planten ook nodig om hun natuurlijke paringsgedrag te kunnen vertonen. De planten bieden namelijk een plek om de eieren te leggen en ook een plek om zich te kunnen terugtrekken als ze juist even geen behoefte hebben aan het paringsritueel.
Welke planten moet je kiezen
Het is aan te bevelen om te kiezen voor een mix van verschillende plantensoorten in een aquarium. Je vindt bij Aquariumplantenshop een breed scala aan planten, maar verdiep je altijd eerst in de specifieke eigenschappen van zo’n plant. De ene plant heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan licht dan de andere. Ook zijn er snel en traag groeiende aquariumplanten. Zoek je een bodembedekker? Overweeg dan naaldgras, lilaeopsis, hemianthus of glossostigma. Wil je voor meer zuurstof zorgen? Hiervoor wordt vaak waterpest gekozen, maar ook penningkruid, vallisneria of cabomba staan hierom bekend. Stel de grootte van het blad af op de grootte van het aquarium. Een plant met grote bladeren komt in een klein aquarium niet tot zijn recht.
Aandachtspunten bij het beheren van je aquarium
Wanneer waterplanten gaan verkleuren, duidt dit doorgaans op verkeerde waterwaarden (temperatuur, pH-waarde, hardheid), slechte lichtomstandigheden of te weinig of te veel voedingsstoffen. Evenwicht in het gehele ecosysteem is belangrijk voor een goede waterkwaliteit. Zwemmen de vissen uitsluitend hoog in de bak, dan is er mogelijk onvoldoende zuurstof. Maak een goed plan voor het inrichten van het aquarium en stem je keuze voor de planten af op de grootte van de bak en de hoeveelheid vissen die erin zwemmen.