Een aquarium kopen: alles wat je moet weten
Ben jij op zoek naar een aquarium, maar ben je nieuw in de onderwaterwereld van aquariums? Dan kan het best lastig zijn om een keuze te maken. Er is een heleboel informatie te vinden, maar waar moet je beginnen? Op deze pagina hebben we alles wat je moet weten bij het kopen van een aquarium voor je op een rijtje gezet. Je leest hier bijvoorbeeld hoe je bepaalt wat het juiste formaat is voor jou. Verder vind je meer informatie over de apparatuur die je nodig hebt. Zo wordt het kiezen van een geschikt aquarium een stuk eenvoudiger!
- Plan maken
- Formaat
- Techniek
- Filter
- Verlichting
- Verwarming
- Accessoires
Een plan maken
Voordat je op zoek gaat naar een geschikt aquarium, is het slim om een aantal zaken op een rijtje te zetten. Er zijn een heleboel soorten aquariums, eindeloos veel vissoorten en waterplanten. Het belangrijkste voor nu is het bepalen wat je precies met je aquarium wilt doen. De mogelijkheden zijn grofweg in te delen in:
- Een koudwateraquarium
- Een tropisch aquarium
- Een zeewateraquarium
1. Een koudwateraquarium
Voor beginners is een koudwateraquarium het meest geschikt. Je hebt geen verwarmer nodig, dus je hoeft de temperatuur niet nauwlettend in de gaten te houden. Het meest bekende type koudwateraquarium is een aquarium met goudvissen. Doordat deze vissen over het algemeen sterker zijn dan veel andere vissoorten, zijn deze ook uitermate geschikt als je net begint met je aquariumhobby.
- Uitermate geschikt voor beginners
- Geen verwarmer nodig
- Minder waterplanten nodig voor goudvissen dan voor tropische vissen
- Een tropisch aquarium ziet er wat exotischer uit
2. Een tropisch aquarium
In een tropisch aquarium zwemmen tropische vissoorten. Aangezien deze leven in warme gebieden op aarde, moet het water van een tropisch aquarium verwarmd worden. Met behulp van een aquariumverwarmer kun je de juiste temperatuur instellen. Ook als beginner kun je het best kiezen voor een groot aquarium van meer dan 100 liter. Mocht je een fout maken, dan heeft dat namelijk minder invloed op een grote hoeveelheid water.
- Grote keuze in vissoorten
- Ook beginners kunnen al kiezen voor een groot aquarium
- Exotische uitstraling
- Je hebt een verwarmer nodig voor de juiste watertemperatuur
3. Een zeewateraquarium
Een zeewateraquarium wordt gevuld met zout water, in tegenstelling tot tropische aquariums. Voor het nabootsen van zeewater is speciale apparatuur nodig, zoals een eiwitafschuimer en een osmose-apparaat. Verder wordt dit type aquarium vooral versierd met natuurlijke decoratie, zoals koraal en levend steen. Het houden van een zeewateraquarium vereist veel specifieke kennis.
- Door de ‘levende’ decoratie heeft dit aquarium een natuurlijke uitstraling
- Grote keuze in vissoorten
- Minder geschikt voor beginners
- Duurder dan andere soorten aquariums
De juiste plek
Naast het type aquarium is het ook belangrijk om na te denken over de plaats waar je je aquarium gaat neerzetten. Je kunt hem beter niet direct voor het raam zetten, want zonlicht verhoogt algengroei. Daarnaast is de temperatuur van het water dan minder stabiel. Voor sommige aquariums is een bijpassend aquariummeubel verkrijgbaar, waar je je aquarium op kunt zetten.
Vissen uitkiezen
Nog iets wat belangrijk om uit te zoeken vóór je een aquarium gaat uitkiezen, is de vissen die je erin wilt laten wonen. Niet alle vissen kunnen zomaar bij elkaar. Bovendien heeft de ene soort meer ruimte nodig dan de andere. Lees je dus vooraf goed in, zodat je je vissen een zo goed mogelijke leefomgeving kunt bieden.
Een formaat kiezen
Dan nu het formaat. Ten eerste is het natuurlijk handig om te bedenken: hoeveel ruimte heb ik eigenlijk? Welk formaat aquarium kan ik kwijt?
Beginner? Begin groot!
Eigenlijk geldt dat je met een aquarium zo groot mogelijk moet beginnen. Als je een beginner bent, is het logisch dat je af en toe een fout maakt. Een verkeerde keuze heeft minder invloed op een grote hoeveelheid water dan op een kleine hoeveelheid. Een groot aquarium blijft dus gemakkelijker stabiel. Kleine aquariums zijn dan ook geschikter voor gevorderden. Als je de ruimte hebt, kun je dus het best kiezen voor een aquarium van minimaal 100 liter.
- Ik wil een aquarium van meer dan 100 liter
- Ik wil een aquarium van 60-100 liter
- Ik wil een aquarium van 40-60 liter
Wat is een nano-aquarium?
Een nano-aquarium is een mini-aquarium van maximaal 50 centimeter breed. Deze bakken zijn geschikt voor de kleinste tropische vissen en voor garnalen. Een nano-aquarium kun je ook goed gebruiken voor aquascaping. Dat is het creëren van een onderwaterlandschap met behulp van bijvoorbeeld rotsen, stenen en waterplanten. Houdt er wel rekening mee dat een klein minder gemakkelijk stabiel te houden is, omdat er maar weinig water in zit.
- Ik wil een nano-aquarium
Klein aquarium (minder dan 100 liter)
- Onderhoud vergt minder tijd dan bij een groot aquarium
- Ideaal voor kleine interieurs
- Geschikt voor aquascaping
- Vaker een onderhoudsbeurt nodig
Groot aquarium (meer dan 100 liter)
- Minder vaak een onderhoudsbeurt nodig
- Blijft gemakkelijker stabiel dan een klein aquarium
- Veel ruimte voor je vissen en voor decoratie
- Een onderhoudsbeurt kost meer tijd
De technische benodigdheden voor je aquarium
Om de kwaliteit van het water op peil te houden, zijn een aantal technische benodigdheden onmisbaar voor je aquarium. De aquariums uit ons assortiment worden allemaal geleverd als een set, inclusief een aantal van deze benodigdheden. Zo kun je ook als beginner gemakkelijk aan de slag met je aquarium. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende producten op het gebied van aquariumtechniek.
Aquariumfilter: zuivering van het water
Het belangrijkste technische onderdeel van je aquarium is de filter. Deze haalt vuildeeltjes uit het water. Daardoor blijft het water beter in balans en blijven je vissen en waterplanten gezond. Daarnaast zorgt de filter voor circulatie van het water, zodat er geen ‘dode punten’ zonder beweging van water ontstaan. Een aquariumfilter kan het water op drie manieren zuiveren. Hoe completer de filter, hoe schoner het water wordt.
- Mechanisch: het uitfilteren van zichtbare stukjes vuil, zoals afgebroken blaadjes van waterplanten en uitwerpselen van vissen.
- Biologisch: deze filter haalt zeer klein vuil uit het water met behulp van goede bacteriën. De biologische filter maakt het water schoner en stabieler.
- Chemisch: bij dit type filtering worden giftige stoffen, zoals ammoniak, nitriet en nitraat, uit het water gefilterd.
Verlichting: vind de juiste balans
Aquariumverlichting is belangrijk voor de groei van waterplanten, maar zorgt tegelijkertijd ook voor algengroei. Het is dus een kwestie van balans: te weinig licht zorgt voor een zwakke groei van de planten, maar te veel licht heeft een explosie van algen als gevolg.
Hoe lang moet ik de verlichting aan laten staan?
De hoeveelheid licht die een aquarium nodig heeft, is afhankelijk van de inhoud en de soort en het aantal planten en vissen. Als richtlijn kun je aanhouden dat de verlichting tussen de zes en tien uur per dag aan moet staan.
De verlichting vervangen
De aquariums uit ons assortiment worden als complete set geleverd, zodat je zelf niet op zoek hoeft naar een bijpassende aquariumlamp. De verlichting moet echter wel regelmatig vervangen worden. TL-lampen slijten na verloop van tijd, zodat de intensiteit van het licht niet meer voldoende is. TL-buizen moeten dan ook ongeveer eens per jaar vervangen worden. Dat geldt niet voor led-verlichting, want deze lampen gaan meer dan tien jaar mee.
Als je meer dan één lamp moet vervangen, kun je dat beter niet in één keer doen. Doordat de intensiteit van het licht dan plotseling verandert, is de kans groter dat er meer algen gaan groeien. Vervang in dit geval één lamp per week.
Lampen schoonmaken
Doordat aquariumlampen boven het water hangen, worden deze op den duur vies. Door de beweging van het water ontstaat er een laagje kalkaanslag. Het is dus belangrijk om de lamp af en toe schoon te maken, zodat er voldoende licht verspreid wordt. Je kunt de lamp voorzichtig schoonmaken met een sponsje met (lauw)warm water.
Verwarming voor tropische aquariums
Als je kiest voor een tropisch aquarium, dan heb je een aquariumverwarmer nodig. Tropische vissen leven in warme, tropische gebieden, dus dit klimaat zul je moeten nabootsen in je aquarium. De meeste vissen kunnen goed leven in een temperatuur van ongeveer 25 graden Celsius.
De verwarmer wordt meestal met zuignappen aan de wand van het aquarium bevestigd. Het verwarmingselement kun je zelf op de gewenste temperatuur instellen, zodat je die kunt afstemmen op de soort vissen in jouw aquarium.
Welk vermogen heb ik nodig voor mijn aquariumverwarmer?
Over het algemeen kun je als richtlijn aanhouden dat je ongeveer 1 watt per liter water nodig hebt. Je kunt dit aantal eventueel wat naar beneden afronden. Over het algemeen kun je de verwarming namelijk beter wat te laag hebben staan dan te hoog.
Onmisbare accessoires
Voor aquariums zijn een groot aantal accessoires verkrijgbaar, die het onderhoud gemakkelijker maken. Hieronder vind je een aantal aquariumbenodigdheden, die wij aanbevelen om aan te schaffen:
- Een algenmagneet om algen van het glas te verwijderen
- Watertesters om de waterkwaliteit in de gaten te houden
- Aquariumdecoratie om je aquarium naar eigen wens te decoreren