Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🎖️ 543 producten in 🏬 8 webshops

Alles over het inrichten van je aquarium

Je hebt een aquarium uitgekozen. Nu kan het leukste onderdeel beginnen: het inrichten ervan! Waarmee ga je de bodem bedekken? En welke ornamenten kies je uit? Met de juiste inrichting zorg jij dat je aquarium in balans is en gezond blijft. Zo kunnen je planten gezond groeien en blijft het water helder. Daarnaast geef jij het aquarium met de decoratie een persoonlijke, unieke uitstraling. Op deze pagina lees je alles over de inrichting van je aquarium.

  • Het aquarium plaatsen
  • Achterwand
  • Bodembedekking
  • Apparatuur
  • Decoratie
  • Waterbehandeling

Het plaatsen van je aquarium

Voordat je je aquarium gaat inrichten, is het belangrijk om eerst een goede plek te vinden om het neer te zetten. Je kunt het best een plaats kiezen waar weinig licht van buiten komt. Zonlicht zorgt namelijk voor algengroei. Je kunt het aquarium dus beter niet voor het raam zetten!

Het belangrijk dat je aquarium waterpas staat. Verder is het handig om er rekening mee te houden dat er een stroomaansluiting in de buurt zit voor het aansluiten van bijvoorbeeld de aquariumverlichting.

Tip: voor sommige aquariums is een bijpassende aquariumkast verkrijgbaar.

Een achterwand uitkiezen

Het eerste wat je doet als je een aquarium gaat inrichten, is het plaatsen van een achterwand. Voordat je de bodem gaat bedekken, moet deze wand geplaatst worden. Een achterwand is geen onmisbaar onderdeel, maar heeft wel verschillende voordelen:

  • Het voorkomt dat de muur achter je aquarium zichtbaar is
  • Het brengt extra diepte in je aquarium
  • Het geeft je vissen meer donkere hoekjes om zich terug te trekken

De bodem bedekken

De volgende stap bij het inrichten van je aquarium, is het bedekken van de bodem. Dit moet gebeuren vóór je hem gaat vullen met water. De bodembedekking zorgt niet alleen dat planten kunnen wortelen, maar biedt ook ruimte voor bacteriën die giftige stoffen onschadelijk maken. Voor de bodembedekking heb je de keuze uit verschillende materialen, zoals zand, grind of een voedingsbodem. Maar welke bodembedekker kies je wanneer? Wij hebben de verschillende types voor je op een rijtje gezet, zodat je gemakkelijk een keuze kunt maken.

Kies de juiste bodem voor jouw vissen

Het kiezen voor een bepaald type bodembedekking is niet alleen afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar ook van de soort vissen die je in je aquarium gaat houden. Met de juiste bodembedekker maak je de natuurlijke omgeving van de vissen zo goed mogelijk na. Het is dus belangrijk om vooraf onderzoek te doen naar de meest geschikte bodembedekking voor de door jou gekozen vissen.

Grind

Grind is verkrijgbaar in verschillende groottes, van fijn tot grof. Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.

Voor je het gaat gebruiken, is het belangrijk het grind goed te wassen in een emmer met water. Vervolgens kun je een laag van ongeveer 3 centimeter op de bodem van je aquarium leggen.

  1. Grind is een minder dichte bodem dan zand, zodat er nog zuurstof bij kan
  1. Verkrijgbaar in verschillende groottes en kleuren
  1. Als het grind te grof is, kan er vuil tussen ophopen

Voedingsbodem

Om er zeker van te zijn dat je waterplanten goed gaan én blijven groeien, kun je kiezen voor een voedingsbodem. Dit wordt ook wel bodemsubstraat genoemd. Deze bodembedekker zit bomvol voedingsstoffen voor de planten. Jonge planten slaan daardoor sneller aan.

Een voedingsbodem heeft een luchtige structuur, luchtiger dan bijvoorbeeld grind. Daardoor is meer watercirculatie mogelijk, zodat de voedingsstoffen uit het water beter worden verdeeld.

  1. Altijd voldoende voedingsstoffen voor waterplanten
  1. Hogere waterdoorlatendheid dan grind
  1. Niet alle planten nemen voedingsstoffen via de wortels op

Zand

Net als grind is ook zand verkrijgbaar in verschillende kleuren. Deze bodembedekker is niet geschikt voor ieder aquarium. Het is vooral geschikt voor bijvoorbeeld meervallen, bodemvissen en bepaalde algeneters. Deze liggen vaak op de bodem en graven zich soms zelfs in.

Voor veel planten is zand geen ideale bodem. De kleine korreltjes sluiten de bodem goed af, waardoor er geen zuurstof meer bij kan. Daardoor kan de bodem gaan rotten en kunnen gassen ophopen. Om te voorkomen dat dat gebeurt, moet de laag op de bodem niet te dik zijn.

  1. Vuil zakt niet tussen het zand door, maar blijft erop liggen
  1. Veilig voor bodemvissen
  1. Door de vaste structuur is de kans op bodemrot groter

Koraalzand

Als je een zeewateraquarium gaat maken, dan heb je koraalzand nodig voor op de bodem. Waar je andere bodembedekkers in het aquarium doet vóór je het vult met water, moet dat bij koraalzand andersom. Je vult het aquarium dus eerst met water en pas na de algenfase kun je het koraalzand toevoegen.

Voor een aquarium met zout water is koraalzand niet het enige wat je nodig hebt voor de bodem. Voordat je koraalzand toevoegt, moet de bodem gevuld worden met levend steen. Dit zit vol nuttige bacteriën. De hoeveelheid levend steen is afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

  1. Verkrijgbaar in verschillende formaten
  1. Natuurlijke bodembedekking
  1. Koraalzand is alleen geschikt voor zeewateraquariums

De apparatuur plaatsen

Nadat je de bodem bedekt hebt, kun je de technische apparatuur alvast plaatsen. Technische benodigdheden als een binnen- of buitenfilter, een verwarmer en een thermometer kun je nu alvast aansluiten. Zo weet je precies hoeveel ruimte er nog over is voor de versiering van je aquarium. Je mag de apparaten echter nog niet aanzetten, want dat is gevaarlijk nu er nog geen water in het aquarium zit! Het is wel slim om nu alvast even te controleren of er geen water naar de stopcontacten kan druppelen. Je kunt er ook voor kiezen om de apparatuur pas te plaatsen, nadat je het aquarium met water hebt gevuld.

Het aquarium versieren

Nu kun je je aquarium verder gaan versieren. Je kunt kiezen voor natuurlijke materialen, zoals hout en steen. Daarnaast zijn er ook allerlei aquariumornamenten verkrijgbaar. Deze beeldjes zijn er in vele vormen: van oude ruïnes tot Spongebob-beeldjes.

Een ornament kun je het best plaatsen voordat je het aquarium vult met water. Je kunt dit nu nog gemakkelijk op de gewenste plek op de bodembedekking van je aquarium neerzetten.

Kienhout

Als je het liefst kiest voor natuurlijke decoratie, dan is aquariumhout een geschikte keuze. Kienhout is natuurlijk hout, dat het water van je aquarium niet verkleurt. Het geeft geen schadelijke stoffen als looizuur af. Kienhout zakt vanzelf naar de bodem.

  1. Geen verkleuring van het water
  2. Geen schadelijke stoffen
  3. Natuurlijk materiaal, dus elk product ziet er anders uit

Kunstplanten

Echte waterplanten zijn eigenlijk onmisbaar voor een aquarium, maar je kunt ze goed combineren met kunstplanten. Deze lijken net echt! Ze geven je aquarium een frisse, natuurlijke uitstraling. De kunstplanten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, net als echte waterplanten.

  1. Geen onderhoud nodig, zoals bij echte planten
  1. Natuurlijke uitstraling
  1. Echte waterplanten zorgen voor zuurstof

Ornamenten

Ornamenten maken je aquarium! Met een door jou gekozen aquariumbeeldje geef jij je aquarium een persoonlijk accent. Veel van deze beeldjes zijn voorzien van gaten, zodat je vissen er doorheen kunnen zwemmen en eronder kunnen schuilen.

  1. Ruime keuze in stijlen
  1. Persoonlijk accent voor je aquarium
  1. Sommige ornamenten verkleuren na verloop van tijd

Het aquarium vullen met water

De bodem is bedekt, de aquariumdecoratie staat op zijn plek… Tijd om het aquarium te vullen met water! Dat moet voorzichtig gebeuren, anders vliegt het grind alle kanten op. Het is handig om een bord of schaaltje op de bodem te leggen. Giet daar vervolgens lauwwarm water op met een slang of gieter.

Waterplanten plaatsen

Een aquarium is natuurlijk niet compleet zonder waterplanten. Deze kun je het best plaatsen als je het aquarium met een laag van ongeveer 10 centimeter water hebt gevuld.

Leidingwater: ongezond voor vissen

Het water dat uit de kraan komt, is eigenlijk helemaal niet geschikt voor vissen. Leidingwater bevat namelijk stoffen die giftig zijn voor vissen en waterplanten. Als je het aquarium gevuld hebt met leidingwater, moet deze eerst een week lang blijven staan. Pas na deze periode kun je de vissen in hun nieuwe onderkomen doen. Op die manier weet je zeker dat je vissen in gezond en veilig water kunnen zwemmen.

Van leidingwater naar gezond aquariumwater

Wil jij geen week wachten voordat je vissen in je nieuwe aquarium kunnen wonen? Dan kun je een waterbehandelingsmiddel gebruiken. Er zijn verschillende waterverbeteraars verkrijgbaar, die leidingwater omzetten in gezond aquariumwater. Daarnaast zijn er verbeteraars beschikbaar, die goede bacteriën voor de aquariumfilter toevoegen. Deze middelen zijn ook goed te gebruiken als je je aquarium schoongemaakt hebt.

Inhoud
🐟 Aquarium Experts
Logo