Houd het water helder: alles over aquariumonderhoud
Als je een aquarium hebt, ontkom je niet aan het onderhoud. Toch hoeft het onderhouden en schoonmaken van je aquarium niet veel tijd te kosten. Het is een kwestie van balans: zo lang jouw aquarium goed in balans is, blijft het vanzelf gezond. Een gezond aquarium hoeft niet vaak schoongemaakt te worden. Te veel schoonmaken heeft zelfs een averechts effect: het verstoort de balans, waardoor je bijvoorbeeld sneller last hebt van algen. Hieronder lees je wat er zoal komt kijken bij het onderhouden van je aquarium.
- Observeren
- Watertesters
- Filter schoonmaken
- Verlichting reinigen
- Aquariumstofzuiger
- Algen verwijderen
Kijk naar je aquarium
De eerste tip is simpel: kijk regelmatig naar je aquarium. Gedragen je vissen zich normaal? Kijk ook naar je planten. Doen deze het nog goed of zijn er te veel dode bladeren? Is er niet te veel algontwikkeling? Kortom: observeer of alles zich nog op de normale manier ontwikkelt.
Waterplanten zorgen voor balans
Een goede groei van aquariumplanten zorgt voor balans in je aquarium. Een goede balans zorgt vervolgens weer dat het aquarium minder vaak schoongemaakt hoeft te worden. Als er tekorten zijn, die de balans verstoren, kun je dat vaak aan de waterplanten zien. Observeer deze dus goed!
Meet de waterkwaliteit
De kwaliteit van het water is belangrijk voor je aquarium. Hoe beter de waterkwaliteit, hoe minder vaak je het aquarium hoeft schoon te maken. Met een watertester meet je eenvoudig de kwaliteit van het water. Op die manier zie je gemakkelijk en snel of er een probleem is.
Het water verversen
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
De aquariumfilter schoonmaken
De aquariumfilter is een belangrijk onderdeel van je aquarium, want deze zorgt voor de zuivering van het water. Daarom is de filter ook een van de belangrijkste onderdelen om schoon te houden.
De filter heeft iets dubbelzinnigs. Aan de ene kant hoopt het zichtbare vuil uit het aquariumwater zich op. Dit wil je het liefst zo snel mogelijk uit je aquarium halen. Tegelijkertijd werken miljoenen goede bacteriën in de filter aan de afbraak van schadelijke stoffen. Om deze goede bacteriën te behouden, kun je de filter beter niet te vaak schoonmaken. Eens per maand is een goede richtlijn.
Tips voor het reinigen van de filter
Hieronder hebben we een aantal tips voor het schoonmaken van de aquariumfilter op een rijtje gezet:
- Om zo min mogelijk goede bacteriën te verliezen, kun je de filter schoonmaken in water uit je aquarium. Haal dus eerst een emmer water uit je aquarium en maak je filter daarin schoon. Zo kun je meteen een deel van het water verversen!
- Vervang de filtermaterialen eens in de 6 tot 12 maanden. Bij het aanschaffen van een aquariumfilter is het handig om erop te letten hoe vaak de filtermaterialen vervangen moeten worden.
- De buitenkant van de filter kun je eenvoudig schoonmaken met een schuursponsje.
- Zorg ervoor dat je zo min mogelijk met je handen in het aquariumwater komt. Dat heeft namelijk meteen gevolgen voor het milieu in het aquarium.
De aquariumlampen schoonmaken
Doordat de aquariumlampen boven het water hangen, worden deze na verloop van tijd vies. Door de beweging van het water ontstaat er een laagje kalkaanslag. Het is dus belangrijk om de lamp af en toe schoon te maken, zodat er voldoende licht verspreid wordt. Je kunt de lamp voorzichtig schoonmaken met een sponsje met (lauw)warm water.
Lampen vervangen
Naast schoonmaken, moeten aquariumlampen ook af en toe vervangen worden. TL-lampen slijten, waardoor de intensiteit van het licht niet meer voldoende is. TL-buizen moeten ongeveer eens per jaar vervangen worden. Dat geldt niet voor led-verlichting, want deze lampen gaan meer dan tien jaar mee.
De bodem van je aquarium reinigen
Nog een belangrijk onderdeel van het aquariumonderhoud, is het schoonmaken van de bodem. Tussen een bodembedekker als grind kan vuil gaan ophopen. Na verloop van tijd kan er zelfs rotting ontstaan.
Om de ophoping van vuil op de bodem te voorkomen, kun je een bodemstofzuiger gebruiken. Deze zuigt het vuil van de bodem, maar zorgt dat het grind niet wordt meegezogen. Je kunt deze aquariumstofzuiger het best eens in de drie of vier weken gebruiken.
Algen verwijderen
Tenslotte is er nog een hardnekkig probleem voor veel aquariums: algen. Deze zijn er in vele soorten, waardoor ook de problemen op allerlei manieren zichtbaar kunnen zijn. Op internet is eindeloos veel informatie te vinden over het bestrijden van algen. Hieronder geven we twee eenvoudige, snelle oplossingen.
1. De algenmagneet: verwijder algen van de aquariumruit
Belemmeren algen op het glas je zicht op het aquarium? Gebruiken algenmagneet! Deze magneet bestaat uit twee onderdelen. De ene wordt aan de binnenkant van het glas geplaatst, de ander aan de buitenkant. De twee delen zijn door een magneet met elkaar verbonden.
Schuif de magneet rustig over het glas en je zult zien dat de algen vanzelf loskomen. De filter haalt de algen vervolgens uit het water.
2. Algenbestrijdingsmiddelen
Een gemakkelijke en snelle oplossing tegen algen zijn waterbehandelaars. Er zijn algenbestrijders verkrijgbaar tegen zowel beginnende als hardnekkige algenproblemen. Je kunt kiezen tussen vloeibare middelen en tabletten. De keuze daarvoor is vooral persoonlijke voorkeur.