Een stromingspomp voor in je aquarium is een essentieel onderdeel van het aquarium. Het zorgt er namelijk voor dat water rondgepompt wordt naar het aquariumfilter. Dit levert niet alleen circulatie, maar ook schoon en helder water op. Niet alleen jouw vissen worden hier blij van, ook oogt het een stuk frisser én is het beter voor de kwaliteit van jouw tank.
In dit artikel nemen wij je mee in de beste stromingspomp voor je aquarium van 2024. Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij het kopen van een stromingspomp voor je aquarium, waarom je het juist moet aanschaffen en waarvoor je het gebruikt.
We sluiten af met wat tip over hoe je een stromingspomp in je aquarium kan plaatsen en hoeveel kracht jouw aquariumpomp nodig heeft. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina.
De beste stromingspomp voor in je aquarium van 2024
Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.
Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.
We nemen je hieronder mee in de beste stromingspomp voor in je aquarium van 2024, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog! Welk product kies jij voor jouw aquarium uit? We zijn erg benieuwd!
Goed om te weten: Onderstaande producten zijn vaak met een diverse capaciteit te verkrijgen. Klik hiervoor even op “controleer prijs”, om het juiste product voor jouw aquarium te vinden.
Onze top 5 stromingspompen
Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top 5, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!
Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere aquariumliefhebbers ook top vinden. Een beter product ga je dus bijna niet vinden.
Aquarium stromingspomp Eccoflow van Juwel
Het eerste product in onze top vijf is de aquarium stromingspomp Eccoflow van Juwel. Deze circulatiepomp aquarium krijgt momenteel 4,9 uit 5 sterren en meer dan 11 reviews op bol.com. Hiermee is dit één van de meest populaire producten!
De Eccoflow pompen van Juwel zijn beschikbaar in de klassen 300, 500, 600, 1000 en 1500 l/u en geoptimaliseerd voor het gebruik in het Juwel-filtersysteem. Het product hierboven is dus geschikt voor aquaria van 600 liter. Ook staan deze producten erom bekend erg zuinig én stil te zijn.
Ook goed om te benoemen: Door het nevenstroomprincipe wordt de rotorkamer permanent en automatisch gereinigd.
Heb je een zoutwateraquarium? Dan kan je de Eccoflow uitbreiden met keramische assen, zodat je deze pomp ook in dat aquarium kan gebruiken. Meer heb je niet nodig toch?
Aquarium stromingspomp Wavemaker van SunSun
Het tweede product in onze top vijf is de aquarium stromingspomp Wavemaker van SunSun. Dit product krijgt momenteel 4,2 uit 5 sterren en meer dan 5 reviews op bol.com.
De stromingspompen van SunSun zorgen voor een natuurlijke stroming, die onmisbaar is in zoet- en zoutwateraquaria. Deze circulatiepomp aquarium heeft een draaibare houder met zuignap, die in 45 graden gedraaid kan worden, zodat de pomp in elke gewenste richting geplaatst worden. De as is van carbonstaal, waardoor het corrosiebestendig is.
Bovenstaande wave maker aquarium van SunSun heeft een capaciteit van 3000 liter per uur, echter kan je ook producten met een hogere of lagere capaciteit op bol.com vinden.
Aquarium stromingspomp Aqua-Power van Superfish
Het derde product in onze top vijf is de aquarium stromingspomp Aqua-Power van Superfish. Dit product krijgt momenteel 3,5 uit 5 sterren en meer dan 6 reviews op bol.com.
De Superfish Aqua-power is verkrijgbaar met een verschillende capaciteit. Het product hierboven is de 200 uitvoering, met een capaciteit van 280 liter per uur. Je kan ook kiezen uit de 400 of 700 uitvoering. Ook is het een energiezuinige circulatiepomp en daardoor ideaal voor het circuleren van water in aquaria.
Daarnaast is het goed om te weten dat de Aqua-Power pomp nooit mag droogdraaien, maar dat deze pompen echt bedoeld zijn voor ondergedompeld gebruik. Wat wil je nog meer?
Aquarium circulatiepomp van Tetra
Het vierde product in onze top vijf is de aquarium circulatiepomp WP 300 van Tetra. Dit product krijgt momenteel 4 uit 5 reviews op bol.com.
Deze circulatiepomp voor in je aquarium van Tetra is geruisloos en gemakkelijk te verbergen. De waterstroom is daarnaast eenvoudig te regelen, waarbij de krachtige waaier voor hoge doorstroomsnelheden zal zorgen.
Je hebt daarnaast de keuze uit drie verschillende maten, voor aquaria tot 300 liter. Zo is de aquarium circulatiepomp hierboven geschikt voor aquaria van 10 tot 80 liter. Ook goed om te weten is dat je bij Tetra 2 jaar garantie op het product hebt. Al met al een prima kleine stromingspomp aquarium!
Aquarium circulatiepomp van Sicce
Het laatste product in onze top vijf is de aquarium circulatiepomp Nano Voyager van Sicce. Dit product is geen onbekende speler, maar staat nog niet zo lang op bol.com.
De Sicce Nano Voyager circulatiepomp is geschikt voor diverse aquaria en wordt geleverd in verschillende maten. Zo heeft het product hierboven een capaciteit van 1000 liter per uur, echter kan je op bol.com producten vinden met een hogere capaciteit.
Wat deze aquarium circulatiepomp uniek maakt, is dat het een zelfreinigend systeem heeft, het is buitengewoon compact maar compleet en dankzij de magneetbevestiging kan je dit product kantelen tot 360 graden (volledige vrijheid dus). Dankzij het Vibration Absorbing System wordt voorkomen dat trillingen worden overgebracht naar het aquariumglas.
Waarom luisteren naar ons?
Tijdens het zoeken naar de beste wavemaker aquarium, hebben wij de allerbeste producten onder de loep genomen. Letterlijk honderden reviews zijn doorgenomen, waarbij we naar zowel de positieve als negatieve reviews hebben gekeken. Hierbij kijken wij onder andere naar de volgende punten:
- Prijs van het product
- Aantal reviews van kopers
- Hoogte van de beoordeling
- Kwaliteit aan de hand van de reviews
- Features en mogelijkheden die het product kan bieden
Door dit op deze manier aan te pakken, konden wij een mooie lijst van goede producten samenstellen. Op die manier kan jij de beste stromingspomp aquarium voor jouw situatie vinden.
Zit jouw stromingspomp voor je aquarium niet in bovenstaande lijst? Niet getreurd! Neem dan hier even een kijkje bij Bol.com, waar ze meer dan 130 verschillende stromingspompen voor aquaria hebben!
Wat is een stromingspomp voor in je aquarium?
Na het zien van de bovenstaande producten, heb je (waarschijnlijk) een goed idee van wat een aquarium stromingspomp is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.
Een stromingspomp voor in het aquarium wordt ook weleens een circulatiepomp genoemd. In de basis is het een pomp die ervoor zorgt dat het water in het aquarium in beweging blijft, door het water rond te pompen. Vandaar dus ook de naam circulatiepomp of stromingspomp.
Dit doet de pomp door grote hoeveelheden water per uur rond te pompen. Ondanks dat het geregeld maar kleine apparaatjes zijn, kunnen ze een behoorlijke capaciteit hebben. Denk hierbij aan enkele honderden liters tot zelfs duizenden liters per uur wat rondgepompt kan worden door dit apparaat.
Een stromingspomp voor je aquarium uitkiezen kan echter best wel lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, soorten en modellen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.
Waarom zou je dan een aquarium stromingspomp moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we hieronder even bij stil.
Waarom een stromingspomp voor in je aquarium kopen?
Nu je weet wat een stromingspomp voor in je aquarium is én welke de beste zijn, is het belangrijk om te kijken naar de diverse redenen waarom je er één zou moeten kopen.
Het is belangrijk om de onderstaande punten goed door te lezen, zodat je zelf kan bepalen wanneer je er één zou moeten kopen.
Een goede doorstroming van het water
Allereerst zorgt een aquarium stromingspomp ervoor dat het water goed wordt rondgepompt. Dankzij deze circulatie kan het water door jouw aquariumfilter gefilterd worden.
Door deze circulatie kan je er bijna zeker van zijn dat jouw water goed gefilterd wordt, wat ertoe leidt dat het water niet alleen goed schoon is, maar ook helder blijft. Eventuele schadelijke stoffen worden makkelijk uit het water gefilterd dankzij deze circulatie.
En een goede doorstroming zorgt er ook voor voedingsstoffen beter verspreid worden in jouw aquarium, wat dan weer ten goede komt van jouw aquarium planten.
Goede distributie van voedingsstoffen
Een ander bijkomend voordeel van het hebben van een goede doorstroming, is dat er allerlei voedingsstoffen rondgepompt worden door jouw tank. Denk aan CO2 en allerlei micro’s en macro’s.
Wanneer er veel algen groeien in jouw tank, of je planten willen niet goed groeien, kan de doorstroming van jouw aquarium één van de factoren zijn die dit veroorzaakt. Het is niet iets waar men als eerste over nadenkt. Dit maakt het hebben van de beste stromingspomp in jouw aquarium erg belangrijk.
Nabootsing van een natuurlijke omgeving
Nog een voordeel dat een aquarium stromingspomp kan bieden, is dat het een natuurlijke leefomgeving na kan bootsen. Dit komt vooral door de werking van dit product en de twee voordelen die hierboven staan; het zorgt voor een doorstroming en het verspreidt voedingsstoffen.
Een circulatiepomp doet eigenlijk hetzelfde als wat er in de natuur gebeurt. In de natuur is er namelijk altijd stroming aanwezig in het water. Door een stromingspomp in het aquarium te plaatsen, zal deze natuurlijke stroming nagebootst kunnen worden.
Hiermee zal de leefomgeving van de aquarium bewoners een stapje dichterbij hun natuurlijke leefomgeving komen. Je kunt dan ook met een circulatiepomp water laten stromen net zoals in de natuur.
Voor elk aquarium de juiste stromingspomp
Als laatste willen we benoemen dat je voor elk aquarium een geschikte stromingspomp kan vinden. Of je nu een groot of klein aquarium hebt, of een zoetwater of zeeaquarium, de kans is groot dat jij een product kan vinden dat precies bij jouw wensen aansluit. Met dit artikel proberen wij je een duwtje in de juiste richting te geven.
Al met al meer dan genoeg redenen en momenten waarom je een stromingspomp voor je aquarium zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je een aquarium stromingspomp gaat kopen? Lees snel verder, want daar ga je in de volgende alinea allemaal achterkomen.
Stromingspomp voor in je aquarium kopen? Houd hier rekening mee
Wanneer jij de beste aquariumpomp gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat jouw aquarium, vis of ander zeedier(tje) op dat moment nodig heeft.
Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten. Wij hebben de belangrijkste functies waar je op kan letten, hieronder opgesomd.
Grootte van het aquarium
Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van jouw aquarium. De inhoud van jouw tank (zowel water als planten en dergelijke) bepaalt namelijk wat voor stromingspomp jij nodig hebt en hoe sterk deze pomp moet zijn.
Het is tegenwoordig niet zo heel lastig om een geschikte pomp voor jouw aquarium te vinden. Vaak vind je in de productomschrijving al hoe sterk een bepaalde aquarium pomp is.
Meestal wordt dit aangegeven met een getal en dan l/h, dus bijvoorbeeld 75l/h. Dit geeft aan dat deze pomp 75 liter per uur kan rondpompen.
Weet jij nog niet hoeveel je nodig hebt voor jouw aquarium? Lees dan verder. Verderop in dit artikel staan we hierbij kort even stil.
Capaciteit van de aquarium stromingspomp
Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden, is de capaciteit dat jij nodig hebt om het water in jouw aquarium rond te pompen. Dit hangt een beetje samen met het punt hierboven, omdat dit natuurlijk afhankelijk is van de inhoud van jouw bak.
Wanneer jij een aquarium hebt met 50 liter inhoud zal je een andere pomp nodig hebben dan wanneer je een aquarium hebt met 150 liter inhoud. Zoals net benoemd staan we verderop in dit artikel stil bij welke kracht jij wanneer nodig hebt.
Instelbaarheid van de snelheid
Bij het berekenen van de capaciteit van een stromingspomp, ga je vaak van gemiddelde uit. Maar het kan zo zijn dat je eigenlijk net iets meer stroming in de bak wilt hebben. Een stromingspomp welke op verschillende snelheden is in te stellen, kan hierbij erg handig zijn.
Het mooie van zo’n pomp is dat je ervoor kunt zorgen dat er overdag meer stroming in het aquarium is dan in de nacht. Er zijn zelfs modellen verkrijgbaar welke dit automatisch doen, door gebruik te maken van een lichtsensor. Tevens is het mogelijk om dit aan te passen door gebruik te maken van een draadloze controller.
Met of zonder filter
Circulatiepompen zijn los verkrijgbaar, maar er zijn ook modellen welke werken in combinatie met een aquariumfilter. In de regel zijn dit de modellen met een kleinere capaciteit aan waterdoorvoer.
Hierdoor zullen deze pompen wel het water in beweging houden, maar is de stroming minimaal, vergeleken bij een sterke stromingspomp. Er wordt dan ook weleens een circulatiepomp inclusief filter gebruikt, naast een sterkere losse pomp die voor de echte stroming zorgt.
Ervaringen van andere mensen
Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.
Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken.
Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw aquarium aanschaft.
Prijs van de stromingspomp
Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.
De prijs van een aquarium stromingspomp begint vanaf zo’n €15 en kan oplopen tot ongeveer €750, voor als je het beste van het beste wilt hebben. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.
Stromingspomp in aquarium plaatsen?
Zoals je bovenin dit artikel hebt kunnen zien, kan je tegenwoordig kiezen uit veel verschillende stromingspompen. Maar hoe plaats je dan zo’n product in je aquarium? Daar nemen wij je nu in mee.
Wat wij sowieso adviseren is om altijd de gebruiksaanwijzing door te nemen. Op die manier voorkom je fouten en ben je ervan verzekerd dat je het product op de juiste manier in jouw tank bevestigd.
Ook is het plaatsen van een stromingspomp in jouw aquarium afhankelijk van welk product je koopt, wat voor tank je hebt en de inrichting van jouw tank. Wel willen wij je wat tips meegeven, waarmee je ten alle tijden rekening kan houden.
Allereerst is het belangrijk om een stromingspomp zodanig te plaatsen, dat er geen death spots ontstaan. Bovenin dit artikel hebben we uitgelegd wat deze spots zijn, maar dit zijn plekken in je tank waar geen stroming plaatsvindt. Dit kan weer allerlei nare gevolgen hebben.
Wat wij zelf ook doen in onze tank, is zorgen dat de filteruitstroom en de aanzuiging aan dezelfde kant van onze tank zitten. De uitstroom bovenin en de aanzuiging onderin. Hierdoor wordt het water mooi rondgepompt via het oppervlakte van het water.
Dit gaat dan via de zijwand tegenover de uitstroom en aanzuiging richting de bodem van je tank. Hierna kan het dan weer richting de aanzuiging gaan. Zo krijg je dus een cirkel waarin het water beweegt, van bovenaf naar de ene zijwand en dan richting de bodem naar de andere zijwand, waar dus de aanzuiging en uitstroom zitten.
Voor onze inrichting werkt dit heel goed, echter kan dit dus per tank verschillen. We hopen dat je er iets mee kan!
Oké, je weet nu bijna alles wat je moet weten over de stromingspomp aquarium. We hebben het alleen nog niet gehad over hoeveel kracht dit product nodig zal hebben voor jouw tank. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.
Hoeveel kracht heeft jouw stromingspomp nodig?
Er zijn elke maand tientallen mensen die willen weten hoeveel kracht een aquarium stromingspomp nodig heeft. Hier wordt namelijk tientallen keren binnen Google naar gezocht iedere maand.
Hoeveel kracht jouw pomp nodig heeft is volledig afhankelijk van hoeveel water er in jouw tank zit én de densiteit van hetgeen wat in jouw aquarium staat.
Wij adviseren zelf om de inhoud van jouw aquarium zo’n 3 tot 4 keer per uur te laten filteren. Dus als jij een tank hebt met ene inhoud van 100 liter, wil je een stromingspomp voor jouw aquarium kopen met een vermogen van 300 tot 400 liter per uur. Vaak wordt dit in de productomschrijving aangeduid met 300L/H of 400L/H.
Daarbij is het ook belangrijk om rekening te houden met of de stroming door de gehele tank komt. Is dat niet het geval, zal je zien dat er bepaalde plekken zijn waar je planten minder goed groeien, omdat de voedingsstoffen die plek niet bereiken. Dit noemt men ook wel een death spot.
Als jij ziet dat al jouw plantjes lichtelijk bewegen in jouw aquarium, dan is de kans klein dat er een death spot zal ontstaan. Dit zal je echter wel goed moeten monitoren.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, horen we dat graag in de comments hieronder. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, horen wij dat graag.
Hallo , kleine rechtzetting 😉 ik lees in het laatste deel : welke kracht moet uw pomp hebben vr een optimale werking ? Daar staat te lezen dat de pomp 3 a 4 maal uw tank moet laten circuleren !! Opeenvolgend een voorbeeld van een tank van 100 l water heb je een pomp nodig van 100 l/h ??? Moet dit niet 4 x 100 h dus een pomp van 400l/h 😉
Mvg Hosten E.
Hoi,
Scherp, was 1 zin teveel inderdaad. Heb het aangepast!