Een aquarium verwarming is één van de producten die je standaard in huis moet halen, zodra je een aquarium gaat installeren met tropische vissen en/of andere soorten waterdieren. Je kan dit product wellicht ook herkennen aan de naam aquarium heater.
In dit artikel nemen wij je mee in de beste aquarium verwarming van 2024. Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij het kopen van aquariumverwarming, waarom je het juist moet aanschaffen en waarvoor je het gebruikt.
Als laatste sluiten we af met wat algemene tips over hoe je een aquarium heater het beste in je aquarium kan plaatsen en hoeveel watt je nodig hebt. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina.
De beste aquarium verwarming van 2024
Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.
Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.
We nemen je hieronder mee in de beste aquarium verwarming van 2024, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog! Welk product kies jij voor jouw aquarium uit? We zijn erg benieuwd!
Goed om te weten: Onderstaande producten zijn vaak met verschillende lengtes en wattages te verkrijgen. Klik hiervoor even op “controleer prijs”, om het juiste product voor jouw aquarium te vinden.
Onze top 3 aquarium verwarming
Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top 3 aquarium heater, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!
Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere aquariumliefhebbers ook top vinden. Een beter product ga je dus bijna niet vinden.
Aquarium verwarming Nano van SuperFish
Het eerste product in onze top 3 is de aquarium verwarming Nano van SuperFish. Dit product krijgt momenteel 4,5 uit 5 sterren en meer dan 30 reviews op bol.com. Hiermee is dit één van de meest populaire producten!
Deze aquariumverwarming van SuperFish heeft een lengte van 17 centimeter en een vermogen van 50 watt. Hiermee is het geschikt voor aquaria tot en met 30 liter. In de productomschrijving van bol.com staat dat het geschikt is voor 50 liter, echter adviseert SuperFish zelf dit product te gebruiken in aquaria tot 30 liter.
Zit jouw aquariumverwarming niet in bovenstaande lijst? Niet getreurd! Neem dan hier even een kijkje bij Bol.com, waar ze meer dan 250 verschillende verwarming voor jouw aquarium hebben!
Wat is aquarium verwarming?
Na het zien van de bovenstaande producten, heb je (waarschijnlijk) een goed idee van wat een aquarium verwarming is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.
Een aquarium verwarming kan je het beste zien als een product, dat ervoor zorgt dat jouw water een constante, warme temperatuur heeft. Dit product wordt ook weleens een aquarium heater genoemd. Deze temperatuur zal echter per vissoort verschillen, vandaar dat het hebben van een aquariumverwarming zo belangrijk is.
Net als dat mensen een verwarming gebruiken om het huis op te warmen, gebruik je het in een aquarium dus om het water (en de leefomgeving) van jouw vissen op te warmen. Hiervoor kan je een drietal verschillende verwarmingsproducten gebruiken, waar we verderop in dit artikel even bij stil staan.
Een aquarium verwarming heb je echter niet zomaar gekozen, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, producten en sterktes. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.
Waarom zou je dan een aquarium heater moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we hieronder even bij stil.
Waarom een aquarium verwarming kopen?
Nu je weet wat een aquariumverwarming is én welke de beste zijn, is het belangrijk om te kijken naar de diverse redenen waarom je er één zou moeten kopen.
Het is namelijk een product wat belangrijk kan zijn om in huis te halen. Vandaar dat wij je graag meenemen in de diverse voordelen die een aquarium verwarming met zich mee brengt.
Normaliter kan je diverse voordelen behalen, wanneer je een bepaald product aanschaft. In het geval van aquariumverwarming is er eigenlijk maar 1 voordeel, namelijk:
Je hebt het nodig voor een tropisch aquarium
Een aquarium met tropische vissen is niet mogelijk, zonder het kopen van een goede aquariumverwarming. Het water moet namelijk niet alleen opgewarmd kunnen worden, ook moet het op een constante temperatuur gehouden kunnen worden.
Wanneer dit niet het geval is, zullen de tropische vissen geen optimale leefomgeving hebben met alle gevolgen van dien. Dit kan je voorkomen door een aquariumverwarming te kopen, maar ook zeker door dit product in de gaten te houden.
Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je een aquarium heater gaat kopen? Daar ga je hieronder achter komen.
Aquarium verwarming kopen? Houd hier rekening mee
Wanneer jij de beste aquarium verwarming gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat jouw aquarium, vis of ander zeedier(tje) op dat moment nodig heeft.
Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten. Wij hebben de belangrijkste functies waar je op kan letten, hieronder opgesomd.
Grootte van het aquarium
Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van jouw aquarium. Het aantal liters van jouw aquarium bepaalt namelijk wat voor aquariumverwarming jij nodig hebt en hoe sterk deze verwarming moet zijn.
Sommige producten die jij online kan vinden geven aan voor hoeveel liter het geschikt is (20 tot 60 liter of 200 tot 300 liter), maar andere producten geven alleen een sterkte aan.
Sterkte van de aquariumverwarming
Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden, is dus de sterkte van de aquarium verwarming. Je kan hiervoor kijken naar het aantal watt dat de verwarming heeft. Het aantal watt bepaalt namelijk hoeveel liter water de verwarming kan verwarmen.
Heb jij dus een groot aquarium, met een inhoud van 500 liter, heb je een andere verwarming nodig dan wanneer je een aquarium met 100 liter inhoud hebt.
Weet je niet zo goed hoeveel watt je moet uitkiezen? Blijf dan lezen. Verderop in dit artikel staan we kort even stil bij hoeveel watt jouw aquarium nodig heeft.
Soort aquariumverwarming
Naast de grootte van het aquarium en de sterkte van de verwarming, kan het ook belangrijk zijn om rekening te houden met het soort aquariumverwarming. De meest voorkomende soorten zijn: een interne verwarming, een externe verwarming en een bodemverwarming.
Een interne is een staaf die je in het water plaats. Een externe verwarming plaats je buiten het aquarium, maar bijvoorbeeld in de slang van de buitenfilter. Een bodemverwarming plaats je op de bodem van jouw aquarium, onder bijvoorbeeld de voedingsbodem en het aquariumgrind. Deze geeft dan gelijkmatig warmte af aan heel het aquarium, net als dat vloerverwarming dat doet in jouw huis.
Alle drie de soorten hebben hun eigen voor- en nadelen, maar de interne verwarming in de vorm van een staaf is hetgeen wat je het meeste terug ziet komen.
Instelbaarheid van de temperatuur
Bovenin dit artikel heb je al kunnen zien dat er ontzettend veel keuze is. Dit zorgt er ook voor dat er producten zijn waarop de temperatuur verschillend ingesteld kan worden. Het ene product kan je verwarmen van 18 tot 34 graden, het andere product dan weer van 19 tot 31 graden.
Afhankelijk van wat voor soort vissen je houdt, kan het dus belangrijk zijn om rekening te houden met de temperatuur-range van de aquariumverwarming.
Ervaringen van andere mensen
Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.
Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken.
Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw aquarium aanschaft.
Prijs van de aquarium verwarming
Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.
De prijs van een aquarium heater begint vanaf zo’n €10 en kan oplopen tot ongeveer €200, voor als je het beste van het beste wilt hebben. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.
Hoe plaats je een verwarming in je aquarium?
Hierboven heb je al kunnen lezen dat het belangrijk kan zijn om een bepaald soort aquarium verwarming te kiezen. Nu willen we kort even stil staan bij hoe je deze verwarming het beste in je aquarium kan plaatsen. We zullen de drie meest populaire soorten afgaan:
Interne verwarming
Een interne verwarming is een staaf die je met zuignapjes aan de binnenkant van jouw aquarium kan bevestigen. Dit is het meest makkelijke product om te plaatsen, echter heb je het dan wel continu in beeld. Niet iedereen vindt dit even prettig voor de uitstraling van het aquarium.
Externe verwarming
Een externe verwarming (ook wel doorstroomverwarming genoemd) sluit je aan op de slang van het externe filter, waardoor het terugkerende water stroomt. Op die manier wordt het water verwarmd, buiten het aquarium om.
Bodemverwarming
Bodemverwarming plaats je op de bodem van jouw aquarium en is één van de meest lastige producten om te plaatsen. Wel heeft het de voorkeur van veel mensen, omdat het gelijkmatig warmte biedt. Je kan dit product alleen plaatsen als het aquarium volledig leeg is en ook voor onderhoud zal je het aquarium leeg moeten maken.
Zo, nu weet je in ieder geval hoe je het beste aquariumverwarming kan plaatsen, ongeacht wat voor soort jij gekocht hebt. Maar hoe sterk moet de verwarming dan zijn? Daar nemen wij je nu in mee.
Hoeveel watt heeft jouw aquarium nodig?
Maandelijks zijn er best wel wat mensen die binnen Google zoeken naar hoeveel watt een verwarming voor een bepaald aquarium moet hebben. Hier is een redelijk simpel antwoord op te geven, want je kan het volgende aanhouden:
Elke watt staat gelijk aan één liter water in jouw aquarium. Heb je een aquarium van 75 liter, dan heb je 75 watt aan vermogen nodig, om het water goed te kunnen verwarmen. Is er geen product van 75 watt te vinden? Koop dan een aquarium heater van 100 watt.
Houd er wel rekening mee dat dit per product kan verschillen. Sommige producenten houden er andere regels op na, omdat hun producten dit toelaten. Check daarom altijd de gebruiksaanwijzing of productomschrijving, zodat je niet voor verassingen komt te staan.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, horen we dat graag in de comments hieronder. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, horen wij dat graag.